További cikkek a Onkológia rovatból

Teljesen eliminálja az új terápia a tumort és az áttéteket

A Stanford Egyetem kutatói olyan új daganatellenes kezelést fejlesztettek ki, amely segítségével állatkísérletekben még a távoli metasztázisokat is sikerült eliminálni. Az új terápiás eljárás lényege a T-sejtek aktiválása a tumor belsejében, és már folyamatban van a klinikai vizsgálat szervezése, amelyben limfómás betegek fognak részt venni.

hirdetés

A kutatók két immunstimuláló hatóanyagot injekcióztak közvetlenül szolid tumorokba kísérleti egerekben, és azt találták, hogy gyakorlatilag minden tumorsejtet eliminált az állatok szervezetéből, beleértve a távoli áttéteket is. A kutatók szerint az új kombinációs terápia gyors és költséghatékony módja lehet a daganatellenes kezelésnek, illetve további előnye, hogy a mellékhatások valószínűsége is alacsony.

„A két hatóanyag egyidejű alkalmazásakor az összes tumorsejt eltűnt a kísérleti állatok szervezetéből. Ezzel a módszerrel nincs szükség a tumorspecifikus immunológiai célpontok meghatározására és a teljes immunrendszer aktiválására sem” – mondta a kutatás vezetője.

Az egyik hatóanyag már rendelkezik jóváhagyással humán indikációban, a másik molekulát több klinikai vizsgálatban is értékelik, és januárban elindult egy klinikai vizsgálat, ami limfómás betegeknél értékeli a készítmény hatásosságát.

Az immunterápiák többsége jellemzően a teljes immunrendszer stimulációján keresztül fejti ki a hatását, néhány újabb terápiás eljárásnak a természetes módon előforduló ellenőrzőpontok a célpontjai, a közelmúltban engedélyezett CART-kezeléshez pedig a beteg immunsejtjeit el kell távolítani a szervezetből és genetikailag módosítani, hogy megtámadják a tumorsejteket. Ezek a kezelési módok hatékonyak, de vannak hátrányaik, amelyek lehetnek súlyos vagy nehezen tolerálható mellékhatások, illetve magas költség vagy hosszú előkészületi és kezelési idő.

Az új daganatellenes terápia lényege, hogy reaktiválja a tumorspecifikus T-sejteket az által, hogy a kétféle daganatellenes hatóanyag keverékét közvetlenül a tumor helyére juttatják. Az egyik hatóanyag egy CpG oligonukleotid, ami a közeli immunsejtekben fokozza az OX40 receptor expresszióját a T-sejtek felszínén. A másik hatóanyag egy antitest, amely az OX40 receptorhoz kapcsolódva aktiválja a T-sejteket, azok pedig megtámadják a tumorsejteket. Mivel a két szer kombinációját közvetlenül a daganatba injektálják be, ezért csak a tumort infiltráló – ezért tumorspecifikus – T-sejtek aktiválódnak a kezelés hatására. Az aktivált T-sejtek egy része a szervezet más részeibe eljutva azonosítja és elpusztítja a metasztázisokat is.

Az új eljárás drámaian hatásos volt állatkísérletekben limfómás modellen végezve: két tumor közül az egyiket beinjektálva nem csak a kezelt limfóma regresszója történt meg, hanem a másik területen elhelyezkedőé is, és a 90 kezelt állatból 87 meggyógyult. A kutatók hasonló eredményt tapasztaltak emlő-, vastagbél- és bőrrák esetén is.

Az új terápiás eljárás értékelésére tervezett klinikai vizsgálatba nagyjából 15 limfómás beteget fognak bevonni, de más daganattípusokkal is tervben vannak további kutatások.

Forrás: Science Translational Medicine

Fordította: Dr. Kaló Anna

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Science Translational Medicine

MedicalExpress

Ajánlott cikkek