Újabb rákos eseteket hoztak kapcsolatba a mellimplantátumokkal

Újabb rákos eseteket hozott kapcsolatba a mellimplantátumokkal az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság (FDA) szerdai jelentése.

    Legalább 475 nőnél állapítottak meg eddig anaplasztikus nagysejtes limfómát (ALCL) a jelentés szerint. A nyirokrendszer nagyon ritka, rosszindulatú megbetegedésébe eddig közülük kilencen haltak meg, a daganat az implantátum környékét érintette - írta a CCN hírportálja.
    A hatóság szerint a mellimplantátumot viselő nőknél nagyobb az esély az ALCL kialakulására azokhoz képest, akiknek nincs beültetése.
    "Minden egészségügyi dolgozónak oda kell figyelnie a mellimplantátumok környékén megjelenő friss duzzanatokra, pirosodásra, fájdalomra és sürgősen ki kell vizsgálni, mi okozza" - állt a hatóság levelében, melyet a jelentés mellé írtak.
    Azt is kérték, hogy a mellimplantátumos ALCL (BIA-ALCL) eseteket jelentsék az FDA-nek.
    A legtöbb megbetegedés olyanoknál történt, akiknél az implantátum felülete nem sima volt, hanem texturált. A betegség lassan alakul ki, ezért ha korán észreveszik, gyógyítható.
    "A mellimplantátumot a mellszövet mögé vagy a mellizom alá ültetik be. Idővel az implantátum körül úgynevezett kapszula fejlődik ki, ez választja el a mellkas más részeitől. A BIA-ALCL-lel diagnosztizált betegeknél a daganatot általában a kapszulán belül, az implantátum mellett találták" - áll a levélben.
    A világon mintegy 10-11 millió nő él mellimplantátummal az amerikai plasztikai sebészek szervezete szerint.

 

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: MTI

Ajánlott cikkek