Végzetes következményekkel jár a homeopátia a rákbetegekre nézve

A Yale Egyetem friss kutatása szerint azok a személyek, akik a rákkezelés részeként homeopátiát, gyógynövény- és egyéb alternatív terápiákat használnak, átlagosan kétszer olyan valószínűséggel halnak meg a betegségben, mint azok, akik csak a hagyományos kezelést alkalmazzák. 

hirdetés

Ennek oka viszont nem az, hogy a homeopátia káros lenne, hanem az, hogy a komplementer terápiát alkalmazó rákos betegek sokkal nagyobb valószínűséggel utasítják el egyik vagy mindegyik ajánlott hagyományos orvosi kezelést - írja az Independent a Yale Egyetem kutatási eredményeit ismertetve.

A kórházakban alkalmazott gyógyszeres és műtéti kezelések mellé sokféle alternatív módot lehet választani. Kezdve a gyógyhatásúnak mondott homeopátiás gyógyszerektől, diétákon át a kínai tradicionális orvoslás eszközeiig.

Sok esetben ezeket ajánlják a is kezelések mellé az orvosok, a legtöbbször azért, mert a hagyományos beavatkozások, terápiák számos mellékhatással járnak. Ezek jelenthetik az émelygést, az ízületi fájdalmakat, a fáradtságot és a meddőséget. A vizsgálatok azt is mutatják, hogy az alternatív gyógymódok, köztük a masszázs és az akupunktúra, javíthatják az életminőséget és a jó közérzetet, ami segíthet a már említett mellékhatások tüneti kezelésében, mivel ezek a terápiák segítenek a relaxálásában. A betegek 48-58 százaléka úgy is gondolja ezekről, hogy csak kiegészítései a rák kezelésének, de nem azzal egyenlőek.

Viszont a felmérésből kiderült, hogy sokan azt hiszik, ezek nemcsak a közérzetüket javítják, hanem a betegséget magát is gyógyítják, sőt, a túlélési kilátásaikat is javítják az alkalmazásukkal. Így elhagyják a sok mellékhatással járó hagyományos, de létfontosságú kezeléseket. A homeopátia felé való fordulás másik oka a nagy gyógyszergyárakkal szembeni bizalmatlanság.

A teljes betegpopuláció 1.901.815 alanyból állt, akik daganatos betegek voltak. A komplemeter medicina csoportba tartozó 258 beteget (199 nő és 59 férfi, átlag életkor 56 év) a fő elemzésben egy 1032 fős, 798 nőből és 234 férfiból álló kontrollcsoporttal hasonlították össze (átlag életkor 56 év). A komplementer medicinát választó betegek között magasabb volt a sebészeti beavatkozást (7,0% vs 0,1%), kemoterápiát (34,1% vs 3,2%), sugárkezelést (53,0% vs 2,3%) vagy hormoterápiát (33,7% vs 2,8%) elutasítók száma. A komplemeter medicina preferálása esetén az 5 éves túlélés rosszabb volt (82,2% vs 86,6%), és a halálozás magasabb kockázatával volt összefüggésben egy multivariáns modellben, ami nem tartalmazta a kezelés elkezdésének késleltetését vagy a terápia visszautasítását (HR 2,08 95% CI, 1,50-2,90).

A végeredmény viszont az a Yale kutatói szerint az, hogy a homeopátiát alkalmazók kétszer nagyobb eséllyel halnak meg a daganatos betegségekben. Ami Magyarországra nézve azért lehet aggasztó, mert a magyarok fele hisz a homeopátiás szerek hatékonyságában.

 

Forrás: Johnson SB, Park HS, Gross CP, Yu JB. Complementary Medicine, Refusal of Conventional Cancer Therapy, and Survival Among Patients With Curable Cancers. JAMA Oncol. Published online July 19, 2018. doi:10.1001/jamaoncol.2018.2487

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

napi.hu

Ajánlott cikkek