2022.07.01-től TB-támogatást kapnak az adrenalin hatóanyagot tartalmazó, autoinjektoros gyógyszerkészítmények

A két gyógyszerkészítmény az EpiPen 300 µg oldatos injekció előre töltött tollban 1x autoinjektor és az EpiPen Junior 150 µg oldatos injekció előre töltött tollban 1x autoinjektor.

hirdetés

 A készítmények kiemelt EÜ jogcímmel (EÜ100%76) írhatóak fel  az alábbi indikáció esetén: in vitro és/vagy in vivo diagnosztikával igazolt, klinikai tüneteket okozó túlérzékenység gyakran allergizáló táplálékra, gyógyszerre, rovarméregre abban az esetben, ha súlyos szisztémás reakció szerepel a kórtörténetben, illetve bármilyen okból (foglakozás, környezet) nagy az anaphilaxia veszélye.

Felírási jogosultságuk van, és munkahelyi megkötés nélkül írhatják fel a gyógyszert az alábbi szakképesítéssel rendelkező szakorvosok:

  • tüdőgyógyászat,
  • gyermek-tüdőgyógyászat,
  • allergológia és klinikai immunológia,

Ugyanezen szakképesítéssel rendelkező   járóbeteg szakrendelés/fekvőbeteg gyógyintézet szakorvosai a gyógyszert felírhatják és szakorvosi javaslatot adhatnak, mely alapján a háziorvos (szakképesítési megkötés nélkül) is jogosult a készítmény felírására kiemelt jogcímmel. A szakorvosi javaslat időtartama 12 hónap. A felíráshoz elfogadható BNO-kódok a T78-al kezdődő összes BNO-kód. A beteg által fizetendő térítési díj (doboz díj) 300 Ft.

A készítmények emelt EÜ jogcímen (EÜ70%32) is felírhatóak. A támogatott indikációk: In vitro és/vagy in vivo diagnosztikával igazolt, klinikai tüneteket okozó túlérzékenység gyakran allergizáló táplálékra, gyógyszerre, rovarméregre. A felírási jogosultságok, a szakorvosi javaslat érvényessége és az elfogadható BNO kódok azonosak a kiemelt jogcímnél felsoroltakkal. A beteg által fizetendő térítési díj 5080 Ft.

A NEAK közleménye szerint kiemelt fontosságú, hogy az érintett személyek megfelelő oktatást kapjanak kezelőorvosuktól a készítmények alkalmazásával kapcsolatosan, és hogy az érintettek felismerjék az anaphilaxiás reakció jellemző tüneteit

Szerző:

Huszár Zsoltné Dr., szakgyógyszerész

Ajánlott cikkek