Akciós árak feltüntetése a gyógyszertárban: nagyobb figyelmet fordítsunk rá!

Változott a 4/2009. (I. 30.) NFGM-SZMM együttes rendelet a termékek eladási ára és egységára, továbbá a szolgáltatások díja feltüntetésének részletes szabályairól. A gyógyszertárakat leginkább érintő változás az akciós termékeknél az árkedvezmény feltüntetésének módja.

hirdetés

2020 év végén a 48/2020 (XII.11.) ITM rendelet 1. §-a iktatta be a 4/2009. NFGM-SZMM rendelet 2/A §-át, amely 2022.05.28-tól érvényes. Az életbe lépő szabály az eddigieknél erősebben védi a fogyasztó érdekeit többek között az akciós árak feltüntetésével kapcsolatban.

A rendelet új, 2/A§-ának (1)-(5) pontja az alábbiakat írja elő:

  • Az árcsökkentés bejelentése esetében meg kell jelölni a korábbi, a vállalkozás által az árcsökkentés előtt legalább harminc napos időszak során alkalmazott legalacsonyabb árat.
  • Amennyiben az árcsökkentés mértéke fokozatosan növekszik, akkor a korábbi ár az első árcsökkentés előtti, azaz a csökkentés nélküli ár.
  • Az előbbiek nem vonatkoznak a romlandó vagy minőségüket rövid ideig megőrző termékekre.
  • Ha a termék harminc napnál rövidebb ideje van forgalomban, a korábbi ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző tizenöt napban alkalmazott legalacsonyabb ár.

A gyógyszertárakban az árképzés a személyi jogos gyógyszerész joga és felelőssége. A jogszabály változása miatt várhatóan a hatóság kiemelten ellenőrzi majd a gyógyszertárak árcsökkentésekkel kapcsolatos jogszabály szerinti eljárását, és a megelőző időszak árképzését is.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

4/2009. (I. 30.) NFGM–SZMM 2/A§ (1)-(5) pont

GVH Sajtóiroda

Ajánlott cikkek