GYIS-nap: A gyógyszerészek szerepe a szerializáció megvalósulásában - hol tartunk most, mi várható még?

Összefoglaló Dr. Panker Ádám előadásáról.

hirdetés

Az előadás egy megnyugtató mondattal kezdődött: "A nehezén túl vagyunk."

A 2014-ben indult folyamat a 2016-ban megjelent jogszabállyal vált hivatalossá, és 2019.02.09-től vált kötelezővé az EU országaiban, kivétel Görögország és Olaszország, mivel már rendelkeztek hasonló rendszerrel. Míg több országban a stabilizációs időszak lezárult, Magyarországon több fázisban zárul le, és 2023-tól az összes hibajelzést ki kell vizsgálni. A feltöltött termékazonosítók elérték a maximumot.

Az egészségügyi intézmények is csatlakoztak, kivéve a magánklinikákat, illetve a kézigyógyszertárak esetében összesen 4 csatlakozott, a többi esetben a dobozok kijelentését az ellátó gyógyszertár végzi. A deaktiválás a dobozforgalomhoz képest 60%-os, ami jó arány. A téves riasztások száma az összes riasztáshoz képest kevés, ott ahol feltűnően sok volt a hamis riasztás általában a rendszergazdák IT-s szakembereinek kellett javítást végezni a programon.

A szakmai berkekben gyakran "lehumvózásnak", kivezetésnek nevezett feladat gyakorlatilag egy technikai megoldás az eredetiség vizsgálatára, a gyógyszertárban végzett eredetiség ellenőrzésnek őrszem szerepe van, amint azt a szomszédos Szlovákiában megtörtént esettel is szemléltette. Az expediálást megelőző ellenőrzésnek köszönhetően a betegek többsége nem kapta meg a hamisított gyógyszert. Elég egy sorozatszám megszerzése, hogy az ellenőrzés elmulasztásával a beteghez hamis gyógyszer kerüljön. A szakemberek munkáját is segíti, ha tudják, ha a sorozatszám azonos több gyógyszeren, akkor azok biztosan hamisak.

Az expediáló gyógyszerész feladata hibajelzéskor eldönteni, hogy technikai hiba léphetett fel és karanténba helyezi a gyógyszert, vagy felmerül a hamisítás gyanúja. Amennyiben az előző kizárható, az utóbbi esetében értesíteni kel az OGYÉI-t. Egyébként 10 nap van arra, hogy a gyógyszert aktiválják, ha kiderül, hogy technikai hiba miatt volt a riasztás.

Hazánkban az életkorhoz kötött kötelező oltások deaktiválását a gyári nagykereskedések végzik. Ugyancsak a nagykereskedő végzi a deaktiválást a dialízis ellátást nyújtó szolgáltatóknak. Ez a „felmentés”, akár a kézi-gyógyszertárak esetében, 2023.02.09-ig tart.

Figyelmébe ajánljuk az OGYÉI Gyógyszerészeti Információs Napjának egyéb előadásairól szóló összefoglalónkat >>

 

Szerző:

Huszár Zsoltné Dr., szakgyógyszerész

Forrás:

OGYÉI

Ajánlott cikkek