Gyógyszer-automaták Magyarországon? - Dr. Hankó Zoltán véleménye

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) vándorgyűlésén Takács Péter, egészségügyért felelős államtitkár, új javaslatokat vetett fel a gyógyszerellátás terén, különös tekintettel a gyógyszer-automaták bevezetésére.

hirdetés

Az Indexnek adott interjúban Hankó Zoltán, a MGYK elnöke, kifejtette álláspontját ezzel kapcsolatban, és további fontos témákat érintett, beleértve a vény nélküli gyógyszerek forgalmazását, az ügyeletes gyógyszertárakat, valamint a szakemberhiány kérdését az egészségügyben.

Gyógyszer-automaták létjogosultsága

Hankó Zoltán alapvetően kételyekkel tekint a gyógyszer-automaták bevezetésére. Véleménye szerint a gyógyszerek nem egyszerű fogyasztási cikkek, hanem olyan termékek, amelyek körültekintő kezelést igényelnek. Egy automatizált rendszer esetében nehéz lenne biztosítani a megfelelő betegfelvilágosítást és tanácsadást, ami nélkülözhetetlen lenne a gyógyszer helyes és biztonságos használatához. Megemlíti továbbá a gyógyszer-automaták által potenciálisan generált betegbiztonsági kockázatokat is, például a helytelen használatot, a gyógyszeres kezelés során fellépő mellékhatásokat, a gyógyszer-kölcsönhatások veszélyét.

Vény nélküli gyógyszerek forgalmazása

A vény nélküli gyógyszerek patikákon kívüli forgalmazására 2007-ben nyílt meg a lehetőség. Az akkori várakozásokhoz képest kevés bolt és benzinkút vállalkozott erre, a generált forgalom minimális maradt. Hankó Zoltán aggályai közé tartozik a szakmai kockázatok mellett az is, hogy az ilyen helyeken a gyógyszerek tárolása és értékesítése nem mindig megfelelő. Számos esetben nem figyelnek a lejárati időre, vagy szabálytalan forrásból szerzik be a gyógyszereket. Véleménye szerint a gyógyszereknek a gyógyszertárban lenne a helyük, ahol szakember garantálja a termékbiztonságot és a megfelelő tájékoztatást.

Hátrányos helyzetű települések ellátása

A kistelepüléseken gyakran hiányzik a gyógyszertár és az orvosi ellátás is, így felmerülhet az automaták használata a gyógyszerellátásban. Hankó Zoltán szerint bár a legtöbb patika tíz kilométeren belül megtalálható, az ilyen településeken élők számára fontos lenne a helyben elérhető egészségügyi és gyógyszerellátás biztosítása, mivel egészségi állapotuk és egészségtudatosságuk általában rosszabb, így számukra még több kockázattal járhat a szakember segítsége nélküli gyógyszerhasználat.

Ügyeletes gyógyszertárak átalakítása

A patikai ügyeletek átalakítása aktuális téma, különösen az alapellátási ügyeletek átszervezése után. Hankó Zoltán szerint az átálláshoz fontos a szükségletek felmérése, amihez időre van szükség. Az alapellátási ügyeletekhez közel kellene biztosítani a gyógyszertár-ellátást is. Járható útnak látja, hogy megyénként 2-3, éjjel is nyitva tartó patika álljon rendelkezésre. Stabil, normatív szabályozást tart fontosnak, amely összehangolja az alkotmányossági elvárásokat és az objektív szükségleteket. Az ügyeletekben véleménye szerint csak gyógyszerészek dolgozhatnak, és a gyógyszertári készenlét teljes körű kivezetését támogatja.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

index.hu

Ajánlott cikkek