Gyógyszertári ügyeleti ellátás átalakítása

Napjainkban az orvosi ügyeleti rendszer átalakulása magával „vonzza” a gyógyszertári ügyeleti rendszer átalakítását is. Egyelőre felvetések vannak, de ezek is előre vetíthetik a jövőbeni szabályozás lehetőségeit. Erről is beszélt dr. Hankó Zoltán az MGYK elnöke egy interjúban.

hirdetés

Gyógyszerkiadó automaták

A kérdést az egészségügyi államtitkár vetette fel, a kamara legutóbbi, Mezőkövesden tartott vándorgyűlésén. Véleménye szerint, az alapellátási ügyeleteken van annyi gyógyszer, amennyivel szükség esetén reggelig ellátható a beteg, a többihez megkapja a vényt, másnap reggel kiválthatja őket a patikában.  Viszont a gyermekgyógyszereket éjszaka is elérhetővé kell tenni. Erre több megoldási javaslat van, köztük az is, hogy ezt a feladatot gyógyszertár által üzemeltetett gyógyszerkiadó automatával oldják meg.

Nem először vetődik fel a gyógyszerkiadó automaták kérdése

Az MGYK elnökének személyes meggyőződése, hogy a gyógyszereket ugyanúgy fogyasztási cikknek tartani, mint egy sört vagy egy üdítőt, melyet kivesz az ember egy automatából, nem szerencsés. Ha élményvásárlásként kezeljük a gyógyszer beszerzését, nem vesszük figyelembe, hogy a gyógyszernek nemcsak hatása, hanem mellékhatása is van. A gyógyszerek indokolatlan vagy helytelen használata egészségkárosodáshoz vezethet. Magyarországon 2006 óta rendszeresen előkerül a gyógyszerkiadó automaták kérdése. Szakmai és etikai szempontból is azt az álláspontot képviseli, hogy a gyógyszereknek a gyógyszertárban a helyük, ahol a termékbiztonságot és a használathoz szükséges tájékoztatást is szakember garantálja.

Túl azon a problémán, hogy a gyógyszer veszélyes üzem, ez egy másik problémát is felszínre hozott: a vidéki gyógyszertárak jelentős része egyetlen doboz gyógyszer forgalmazásának az elvesztését sem engedheti meg magának, mert különben a létfeltételei szűnnek meg.

Miben különbözik az egészségügyi államtitkár felvetése az eddigiektől?

Az államtitkár felvetése  az eddigiektől eltérő, mert alternatív megoldásként, konkrét célhoz kötötten, és gyógyszertárak által működtetve képzeli el az automaták állítását. Itt a kockázatok és az előnyök, illetve az alternatívák mérlegelése eredményezhet jó döntést.

Egyfelől alkotmányossági kérdés a folyamatos egészségügyi ellátás biztosítása, tehát az igényektől függetlenül valamilyen szinten az egészségügyi ellátást meg kell oldani éjszaka is. Erre szerinte jó kezdeményezés az alapellátási orvosi ügyeleti és sürgősségi rendszer átalakítása. Másfelől viszont szét kell tudni választani a valóban sürgősségi igényeket a kényelmi szolgáltatásoktól.

Valójában ma mi a helyzet az ügyeleti ellátással kapcsolatban, mennyire veszik igénybe a lakosok?

Egy korábbi felmérés szerint a betegek egynegyede váltotta ki ekkor az orvosi ügyeletben felírt készítményeket, 30 százalék pedig OTC szereket vásárolt, 50 százalékban pedig kényelmi szolgáltatásról volt szó.  Este 10 óra után – az ügyelő gyógyszertárak szerint - minimális a gyógyszerek iránti igény, és ez igaz a gyermekgyógyszerekre is. Nagyobb városokban, viszont az a tapasztalat, hogy néhányan a késő esti sétákat használják ki, hogy a két-három hete felírt gyógyszereiket akkor váltsák ki. (Ez nem ügyeleti ellátás, hanem kényelmi. A szerző megjegyzése) Összegezve, minimális az éjszakai igény, de a nagy városokban és vármegyénként 2-3 helyen indokolt lehet az éjszakai gyógyszertári ügyelet fenntartása.

A házipatika fontossága

A gyermekgyógyszerekkel kapcsolatban pedig a szülők döntő többsége tisztában van vele, hogy a kicsik hirtelen éjszakai megbetegedései leginkább lázas állapotokkal, gyomor- és bélpanaszokkal kapcsolatosak. Ha nincs szükség akut orvosi ellátásra, ezeknek az állapotoknak a kezelésére előre fel lehet, és fel is kell tudni készülni. Fontosnak tartaná, és ebben a gyermekorvos, a védőnő és a gyógyszerész is megfelelő segítséget tud nyújtani, hogy melyek azok a kisgyermekek számára fontos gyógyszerek, amelyeket a házipatikában érdemes tartani egy-egy dobozzal.

Az alapellátási ügyelet átszervezése már minden megyében lezajlott. A gyógyszertárak esetében, hogy történhetne ez az átszervezés?

Egyszerre nem lett volna szerencsés elkezdeni mindkét ügyeleti rendszer megváltoztatását, mert az új szükségletek felméréséhez kell néhány hónap. Amit államtitkár úr a vándorgyűlésen mondott, miszerint megyénként 2-3 éjjel is nyitva tartó patikára van szükség, szerinte járható út azzal, hogy az alapellátási orvosi ügyeletek közelében az ügyelet idejére biztosítani kell egy gyógyszertár elérhetőségét is. Itt két szempontot lenne szükséges figyelembe venni. Az alapellátási ügyelet elérhetőségét, ill. a lakosságszámot, valamint azt, hogy hány km-es sugarú körön belül lehessen elérni egy ügyeletes gyógyszertárat.

Sürgős esetben, tehát este 10-től másnap reggelig pedig az államtitkár által felvetett 2-3 gyógyszertáras megoldást kellene harmonizálni a nagyvárosok és vármegyeközpontok ellátásával. Persze itt is figyelembe kell venni a helyi sajátságokat. Ha ugyanis van egy helyen olyan gyógyszertár, amelyik folyamatos, tehát 0–24 órás nyitvatartást, vagy ügyeletet vállalt, a kérdés megoldottnak tekinthető. A Kamara elnöke szerint viszont a gyógyszertári készenlét nem indokolt, annak a teljes körű kivezetését minél hamarabb meg kell oldani.

Az ügyeletben csak gyógyszerészek dolgozhatnak, és ezt így tartja szakmailag helyesnek. Ugyanis csak gyógyszerész rendelkezik olyan jogi és szakmai kompetenciával, mellyel   minden felmerülő helyzetet  meg  tud oldani.

Jó lenne, ha végre egy stabil, normatív szabályozás születne, ahol az alkotmányossági elvárásokat és az objektív szükségletet harmóniába lehet hozni. 

Szerző:

Huszár Zsoltné Dr., szakgyógyszerész

Forrás:

mgyk.hu

index.hu

Ajánlott cikkek