Gyógyszerészek világnapja

A Gyógyszerészek világnapját a Gyógyszerészeti Világszervezet (FIP) kezdeményezésére minden évben szeptember 25-én tartják. A világnap alkalmából az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet hivatalos Facebook-oldalán elismerését és köszönetét fejezte ki valamennyi magyarországi gyógyszerész kolléga áldozatos munkájáért.

hirdetés

A világnap a gyógyszerészeti tudományok és hivatás sokoldalúságára, illetve a szakmában dolgozók munkájának fontosságára, elkötelezettségére hívja fel a figyelmet. A gyógyszerészek hivatása nem csak a gyógyszerek kiadása. Kiemelkedő feladatuk lehet és van is a gyógyításban, a gyógyszeres terápia kialakításában, az egészség megőrzésben és így a betegségek megelőzésben is.

Ezt jól mutatja, hogy Magyarországon évente 50 millió gyógyszerész–beteg (vagy vásárló) találkozás történik. Hazánkban jelenleg közel 3000 patika működik, ez lehetőséget ad a prevenciós és népegészségügyi programok megvalósítására is. A gyógyszertárak és a gyógyszerészek „könnyen hozzáférhető részei” az egészségügynek, fontos a szerepük lakóhelyhez közeli egészségügyi ellátás erősítésében.

 

Szerző:

Huszár Zsoltné Dr., szakgyógyszerész

Forrás:

OGYÉI facebook oldal

Ajánlott cikkek