Gyógyszertár-bezárási hullám jöhet

Olyan problémákat tapasztalnak a gyógyszerellátás területén, melyeket mihamarabb orvosolni szükséges.

hirdetés

Munkaerőhiány, a kistelepülési gyógyszerellátás rohamos romlása, a patikák rezsiköltségeinek sokkszerű emelkedése – nincsenek könnyű helyzetben napjainkban a hazai gyógyszertárak. A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége és a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége idén nyáron újraalapította a Gyógyszerügyi Egyeztető Fórumot, hogy együtt küzdjenek meg a problémákkal. A testület részletes helyzetjelentést küldött a Világgazdaság megkeresésére.

A fórum értékelése szerint az elmúlt tíz évben a gazdasági és a jogszabályi környezet romlása miatt a patikák száma folyamatosan csökkent, különösen a vidéki kistelepüléseken. A gyógyszerellátás számos megoldatlan problémája, mint például a támogatott gyógyszerek árrése, a magisztrális díj kérdése és az ügyeleti rendszer szabályozatlansága miatt a patikák eredménytermelő képessége folyamatosan csökken. Ezzel szemben a kiadások mértéke egyre csak emelkedik.A helyzetelemzés szerint az utóbbi időben főleg a gyógyszertári személyzet bérének a növekedése állította nehéz helyzet elé a patikákat, aminek következtében súlyos munkaerőhiány alakult ki az ágazatban. Ez egyelőre főleg a vidéki kistelepülési gyógyszertárakat sújtja, de már a városokban is érezhető, hogy egyre nehezebb gyógyszerészt, megfelelő szakszemélyzetet találni.

A gyógyszerellátásnak évek óta az egyik legnagyobb problémája a munkaerőhiány, melyet ugyan nehéz számszerűsíteni, azonban mindenki számára érzékelhetően kevés az elérhető gyógyszerész és a gyógyszertári szakasszisztens. Ez a szakemberhiány egyébként nemcsak a patikákat, hanem a gyógyszerellátási lánc további szereplőit, a gyártókat és a nagykereskedőket is érinti. A szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy a rezsiköltségek sokkszerű emelkedése egy egyébként is nehéz helyzetben lévő ágazat kilátásait rontja tovább. Az energiaárak jelentős növekedése sok gyógyszertár költségvetését boríthatja fel, melynek következtében veszteségessé válhatnak. Emiatt az elkövetkezendő időszakban várhatóan fokozódni fog a gyógyszertárak számának csökkenése.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Világgazdaság

Ajánlott cikkek