Hol vásárolhatunk majd és milyen étrend-kiegészítőt?

Csak gyógyszertárakban vagy meghatározott feltételeknek megfelelő üzletekben lesznek forgalmazhatók bizonyos étrend-kiegészítők a 2008. évi XLVI. törvény idei módosítása szerint. Cikkünkben az MGYK javaslatát olvashatják a kérdésről.

hirdetés

Hol lennének forgalmazhatóak ezek után az étrend-kiegészítők egyes csoportjai a Kamara ajánlása szerint?

Csak gyógyszertárakban, és minősített szaküzletekben.

Mit jelent a minősített szaküzlet fogalma a Bio és Gyógynövény Kereskedelmi Szövetség javaslata alapján?

(A Kamara esetleg eltérő véleményét is feltüntetjük.)

 • Az áruválasztékának legalább 30%-a étrend-kiegészítő, gyógytea, vitamin és gyógyhatású készítmény;
 • valamint funkcionális élelmiszereket, ún. mentes élelmiszereket (glutén-, laktóz-, húsmentes) forgalmaznak;
 • minősített öko-, bio- (élelmiszer, vegyi áru, kozmetikum) termékcsoportokat forgalmaznak.
 • A fentebb meghatározott termékköröknek a minősített szaküzlet forgalmának legalább 80%-át kell kitennie.
 • Szakképzett és/vagy bizonyíthatóan több éves gyakorlattal rendelkező (a Kamara véleménye szerint 5 év a szükséges szakmai gyakorlat) szakeladó/tanácsadó segíti a vásárlókat az üzletben (BIGYOX minősítés/igazolás).
 • A Szövetség feltételül szabja a szaküzleteknek, hogy a termékeket csak ellenőrzött forrásból szerezheti be (hivatalos nagykereskedő, regisztrált gyártó/forgalmazó).
 • Az eladótér mérete általában nem haladja meg a 120 m2 -t. A Kamara véleménye szerint rögzíteni kell, hogy nem lehetnek egy légtérben más termékeket értékesítő üzletekkel.
 • Lehetőségeihez mérten törekszik a helyben vagy Magyarországon termelt mezőgazdasági termékek kínálatba vételére (friss áru és feldolgozott termékek).
 • Megfelel a magyar szakmai szervezet (BIGYOX) etikai és norma elvárásainak.
 • Bio és Gyógynövény Kereskedők Szövetség (BIGYOX) tagsággal rendelkezik.

Milyen étrend-kiegészítők lennének forgalmazhatók csak a gyógyszertárakban és a minősített szaküzletekben?

 1. Amelyek vényköteles, illetve törzskönyvezett gyógyszerben (önállóan is) megtalálhatóak (pl.: ginkgo, melatonin). (A szerző megjegyzése: Az OGYÉI álláspontja szerint, a melatonin étrend-kiegészítőként történő forgalmazása nem tekinthető biztonságosnak, közegészségügyi kockázatot jelenthet.)
 2. A 37/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet 1. mellékletének táblázata szerint azok a készítmények, amelyek vitamin- illetve ásványi anyag tartalma meghaladja az NRV érték 50%-át. C-vitamin tartalmú étrend-kiegészítők esetén az NRV érték helyett az 500 mg-ot meghaladó hatóanyag tartalmú étrend-kiegészítők.

Étrend-kiegészítők gyártásához felhasználható vitaminok és ásványi anyagok felsorolása

 1. Mindazok a növényi hatóanyagot tartalmazó étrend-kiegészítők, amelyekből gyógyszer is van (pl. szabalpálma, ginkgo biloba).
 2. A monokomponensű, kivonatot tartalmazó termékek (nem a teák).
 3. Olyan készítmények, melyek használatához kapcsolódóan egészségügyi indikáció is van (pl. tőzegáfonya, fokhagyma).

Az utóbbi három esetben ugyanis nem valószínű, hogy máshol felhívják a figyelmet az étrend-kiegészítő és más gyógyszerek közötti kölcsönhatásra, mint a gyógyszertárban és minősített szaküzletben.

Jelenleg milyen az étrend-kiegészítő termékek biztonságossága?

 • A termékek forgalmazásának nem feltétele a hatósági engedélyezési eljárás, így fokozott a kockázata a hamisításnak, a minőségi problémáknak és az információ (címkeszöveg) előírás szerinti hiányosságainak.
 • Általános tapasztalat, hogy a betegek/vásárlók nem tudják megkülönböztetni az étrend-kiegészítőket a gyógyszerektől. Így az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos negatív tapasztalat a gyógyszerek (és az értékesítő) iránti bizalmat is csökkentheti.
 • A fenti két kockázatot különösen növeli, ha az étrend-kiegészítő nemcsak gyógyszertárban vagy minősített szaküzletben szerezhető be.

Milyen előnyt jelent majd termékbiztonság szempontjából a Kamara által javasolt új rendszer?

 • A kizárólag gyógyszertárban vagy minősített szaküzletben forgalmazható étrend-kiegészítő forgalmazójával szemben a jogszabály megköveteli egy adott szempontrendszer szerinti minőségtanúsítást.
 • A gyógyszertáraknak és a minősített szaküzleteknek jogszabály írja elő a zárt forgalmazási rendet a kizárólag gyógyszertárban vagy minősített szaküzletben forgalmazható étrend-kiegészítők esetén. Ehhez mintaként szolgálhat a Biztonságos Étrend-kiegészítő Program követelményrendszere és eljárásrendje.

A Kamara javasolja, hogy a kizárólag gyógyszertárban és minősített szaküzletekben forgalmazható étrend-kiegészítők EP elszámolhatósága is biztosított legyen.

Szerző:

Huszár Zsoltné Dr., szakgyógyszerész

Forrás:

mgyk.hu

ogyei.gov.hu

Ajánlott cikkek