Magisztrális gyógyszerkészítés, mint gyógyszerészi kompetencia II.

Napjainkban újra előkerült ez egyedi készítésű gyógyszerkészítmények fontossága, és emellett a megfelelő gyógyszerkönyvi minősége is. A következő két kezdeményezés is erre hívja fel a figyelmet.

hirdetés

Felhívás egyedi magisztrális receptúrák közkinccsé tételére

Az  OGYÉI is megjelentette az Európa Tanács Miniszterek Tanácsának ResAP 2016-os ajánlását olyan gyógyszerekre vonatkozóan, amelyeket közforgalmú és intézeti gyógyszertárban készítenek, a betegek speciális szükségleteinek kielégítésére. Az ajánlás szerint a gyógyszertárak kötelesek biztosítani az általuk készített egyedi összetételű, magisztrális készítmények minőségét és ártalmatlanságát. Ehhez a „kockázatelemzéshez” is hozzá kíván járulni az egyedi magisztrális receptúrák közkinccsé tételével, a gyűjtemény összeállításával a Kamara.

A FoNo VIII. nem tartalmazza ezeket a patikai manuálisnak nevezett magisztrális gyűjteményeket, bár megfogalmazódott erre akkoriban az igény. Ezért a Kamara meghirdeti az „Országos manuális” szerkesztését. Kérik, hogy a jól bevált, gyógyszertárukban rendszeresen használt, helyi manuálisukban szereplő készítmények összetételét és az ezekkel kapcsolatos információikat osszák meg a kollégák a Kamarával.

Kérnek mindenkit, hogy javaslataikat küldjék meg a Kamara email címére (hivatal@mgyk.hu), legkésőbb 2024. március 31-ig.

Az MGYT versenyfelhívása: PATENDULA magisztrális gyógyszerkészítő verseny

A verseny célja

Fiatal gyógyszerész kollégák érdeklődésének felkeltése a magisztrális gyógyszerkészítés iránt, és annak minél szélesebb körű és mélyebb megismertetése. A gyógyszerészi szakma ezen területének népszerűsítése.

A jelentkezés és a részvétel feltételei

A versenyre minden budapesti, illetve Pest megyei munkahellyel rendelkező, közforgalmú gyógyszertárban dolgozó gyógyszerész jelentkezhet, 35 életév alatt.

A verseny alapja a gyógyszerészi szakmai irányelvek alkalmazásszintű tudása. A versenyzőknek két gyógyszerformát kell a szakma szabályai szerint elkészíteni, valamint értelmezni és elemezni a készítmények receptúráját.

A kijelölt témakörök a következők

– Formulae Normales VIII.
– Egyedi magisztrális gyógyszerreceptúrák a közforgalom területéről
– Manuale Pharmaceuticum Novum – második bővített kiadás

A felkészülésre javasolt segédletek

– Formulae Normales VIII.
– Egyedi magisztrális gyógyszer receptúrák a közforgalom területéről
– Manuale Pharmaceuticum Novum – második bővített kiadás
www.ogyei.gov.hu

Jelentkezési határidő: 2024. január 26.

Időpont, helyszín

A rendezvény 2024 február 9-én kerül megrendezésre.
Helyszín: Semmelweis Egyetem Gyógyszerészeti Intézet, Mozsonyi Sándor Tangyógyszertár, Budapest, Hőgyes Endre u. 7, 1092

Díjazás

1-3. helyezett díjazásban részesül. A nyertes versenyzők a díjakat a versenyt követő, vacsorával egybekötött ünnepélyes eredményhirdetésén vehetik át (a helyszín szervezés alatt). Az eredmények megtekinthetők lesznek az mgyt.hu honlapon, és a Gyógyszerészet c. folyóiratban is. A versenyről beszámoló cikk készül.

 

Szerző:

Huszár Zsoltné Dr., szakgyógyszerész

Forrás:

mgyk.hu

mgyt.hu

Ajánlott cikkek