Az új szabályozás hatására növekedni kezdett a fiókpatikák száma

Az évek óta tartó patikamegszűnési trend megfordulni látszik az intézkedések hatására.

hirdetés

Két hónappal azután, hogy könnyítettek a fiókpatikák működésének szabályain, azt láthatjuk, hogy több megyében is emelkedett az ilyen típusú patikák száma. Az évek óta tartó patikamegszűnési trend - mely jellemzően főként a kistelepüléseken működő fiókgyógyszertárakat érintette - akár meg is fordulhat ennek az intézkedésnek a hatására.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint 2023-ra csökkent a közforgalmú gyógyszertárak száma. Amíg a pandémia éveiben a patikák száma még növekedni is tudott - bár a kisebb, jellemzően vidéki fiókpatikák és kézigyógyszertárak száma ezekben az években is csökkent -, a 2023-as évben visszaesést láthatunk.

A magyar gyógyszertáraknak számos kihívással kellett szembenézniük az elmúlt években, mint az infláció, az energiaválság, a működést nehezítő jogszabályok vagy éppen a munkaerőhiány. Pozitív, hogy a dolgozó gyógyszerészek, asszisztensek száma a statisztikák szerint növekszik, illetve egy májustól hatályos jogszabályi könnyítés megállíthatja a fiókgyógyszertárak számának csökkenését.

Május 6-án lépett életbe az a rendelet, miszerint a fiókgyógyszertárakban nem szükséges gyógyszerész fizikai jelenléte, a munkát távfelügyeletben is folytathatja, helyette szakasszisztens vezetheti a patikát. Ennek feltétele, hogy a gyógyszerész 15 percen belül elérhető legyen, és távközlési eszközökkel a gyógyszertári feladatokba távkapcsolat útján bevonható, mind a gyógyszertár alkalmazottja, mind a beteg részére felvilágosítást, irányítást, tájékoztatást ad.

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége korábbi közleményében azt írta, a változások rövid és középtávon megállíthatják a fiókgyógyszertárak számának csökkenését, és hosszú távon hozzájárulhatnak új fiókpatikák nyitásához, és így az gyógyszerek elérhetőségének javulásához. Az elmúlt 10 évben közel 250 patika szűnt meg, és ez a csökkenő tendencia évről évre újra jelentkezik. Ennek következtében jelentősen nőtt azon kistelepülések száma, ahol nem érhető el közvetlenül gyógyszertár. Ezeken a településeken nagyjából 700 ezer lakos él, jellemzően az idősebbek, akik számára megterhelő, ha egy másik településre kell menni a szükséges gyógyszerek beszerzéséért. A májustól érvényben lévő rendelet az ő életminőségüket is érdemben javíthatja - írták akkor. A friss számok alapján már látható, hogy valóban megfordulhat a fiókpatikák számának csökkenése.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Pénzcentrum

Ajánlott cikkek