Megháromszorozta a BM rendelet a magisztrális gyógyszerek készítési díját

A kormány által 2023. november 15-én, este kiadott, Pintér Sándor belügyminiszter aláírásával ellátott 47/2023. (XI. 15.) BM rendelet háromszorosára emelte a patikában kikevert készítmények gyártási díját, ezzel reagálva az elmúlt napokban felmerült szakmai vitára és a gyógyszerészeti szakma anyagi nehézségeire. Az új díjszabás már november 16-án, csütörtökön életbe is lépett.

hirdetés

Az elmúlt napokban intenzívvé vált szakmai vita középpontjában a magisztrális gyógyszerek álltak, miután Novák Hunor gyerekorvos nyilvánosan kifogásolta, hogy számos gyógyszerész anyagi okokból visszautasította az általa felírt, helyben elkészítendő gyógyszer gyártását. Ezt a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ is megerősítette, rámutatva a szükséges alapanyagok beszerzésének költséges voltára és a feleslegesen nagy kiszerelésekre.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke az elmúlt napokban már beszélt a díjkorrekció szükségességéről, hiszen a magisztrális gyógyszerek díja már több mint húsz éve változatlan volt. "A díj korrekciójáról a kamara két évvel ezelőtt megállapodott a jogalkotóval, bevezetésére a közeli napokban kerülhet sor” - hangsúlyozta.

A kormány most reagált a problémákra, háromszorosára emelve a magisztrális gyógyszerek készítési díját. A rendelet a társadalombiztosítási támogatással rendelhető gyógyszerekről és a támogatás összegéről szóló 1/2003. (I. 21.) ESZCSM rendeletet módosítja. A döntés célja a gyógyszerészeti szakma anyagi problémáinak enyhítése és a magisztrális gyógyszerkészítés minőségének javítása.

 

 

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

telex.hu

Ajánlott cikkek