Van, hogy napi 6–8 mentő is érkezik a gyermekpszichiátriára

Gyakori az önsértés, a depressziós hangulat, a szuicid késztetések megjelenése.

hirdetés

Talán a kamasz korosztálynál látni leginkább, hogy megnőtt a sürgősségi pszichiátriai esetek száma – erről beszélt Baji Ildikó, a Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátria Kórház és Szakambulancia igazgatója a Magyar Hang megkeresésére. Az intézmény november elején közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy továbbra is romlik a gyerekek mentális állapota.

Bár már két és fél éve, hogy kitört a covid-járvány, a mai napig komoly hatást gyakorol a gyerekek mentális állapotára. Az azóta eltelt időszakban a drámai helyzet nem változott, sőt, ha lehet, még nagyobb nyomás alatt működik az intézmény. Baji Ildikó szerint nem is maga a járvány, hanem az amiatt megváltozott élethelyzet viselte meg a gyerekeket. – Ilyet korábban még senki sem élt át, a szülők és a gyerekek is magukra maradtak a problémáikkal. Olyan tanulási formába kényszerültek a diákok, amit korábban nem ismertek – fejtette ki. Ez ugyan a szorongósabb, nehezebben kapcsolatot teremtő gyerekeknél bizonyos helyzetekben könnyebbséget jelentett, de megnehezítette, hogy megtanulják a kapcsolatok fenntartását.

A sürgős esetek száma az elmúlt évekhez képest jelentősen megnőtt a Vadaskertben. Bár még most is vannak napok, amikor egyetlen ilyen esetet sem szállít hozzájuk a mentő, máskor azonban 6–8 azonnali ellátást igénylő gyerek érkezik egy ügyelet alatt. A kórházba kerülő serdülők tünetei között kiemelkedően gyakori az önsértés, a depressziós hangulat, a szuicid késztetések megjelenése. Baji Ildikó úgy fogalmazott: az önsértés a felgyülemlett feszültség levezetési formája, amihez egy fiatal akkor nyúl, amikor az őt elárasztó érzésekkel nem tud mit kezdeni. – Nem tudja, hogyan csökkentse a szorongását, és egy erős fájdalomérzet az, ami elmozdítja ebből a feszült állapotból. Ez azért veszélyes, mert előszobája lehet a szuicid magatartásnak – tette hozzá.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Magyar Hang

Ajánlott cikkek