Alkotmánybírósághoz fordultak az egészségügyi dolgozók

Az új szolgálati jogviszonyról szóló szerződést alá nem író orvosok és ápolók kisebb végkielégítést kaptak, mint ami közalkalmazottként járt volna nekik - emlékeztet a hvg.hu.

Márciusban mintegy 5500 orvos és szakápoló döntött úgy, hogy nem dolgozik tovább az állami egészségügyben, és nem írja alá az új szolgálati jogviszonyról szóló szerződést. Ők érintettek abban a feltételezett jogsértésben, amellyel szemben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Magyar Helsinki Bizottság és a Magyar Orvosi Kamara közösen lép fel.

Azok ugyanis, akik nem írták alá a szerződést, egy-három havi végkielégítést kaptak, holott közalkalmazottként – a jogviszonyuk hosszától függően – akár nyolchavi bérnek megfelelő összeget is kaphattak volna. Asbóth Márton, a TASZ jogásza azt mondta a VG-nek, hogy az állami egészségügyből távozóknak már ki is fizették a megédemeltnél kisebb végkielégítést.

A TASZ a Helsinki Bizottsággal és a MOK-kal együtt közös beadványt készített, amellyel az Alkotmánybírósághoz fordulhatnak a károsultak. Ezt a beadványt minden érintett kitölthette és elküldhette az Alkotmánybíróságnak május 17-ig. Asbóth szerint ez jogi értelemben nem jelent pertársaságot, de az Ab vélhetően egyesíteni fogja az ügyeket és egyben bírálja el azokat - írja a lap.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: hvg.hu

Ajánlott cikkek