További cikkek a Szakmapolitika rovatból

Belső feszültségek terhelik a kórházi ellátórendszert

Kihívások az egészségügyben. Sürgető a változás.

hirdetés

A kórházak a gyors intézkedések kármentésével vannak elfoglalva, miközben a mozgásterük kevés – mondta Velkey György a XXV. Országos Járóbeteg Szakellátási konferencián. Azt is hozzátette, hogy szofisztikáltabban kellene kezelni a járóbeteg-szakellátási rendszert.

Diferenciált finanszírozásra és egyedi megoldásokra is szükség lenne a járóbeteg-szakellátás átalakítása során, nem lehet a teljes rendszert egységesen szabályozni és irányítani – nyilatkozta a Magyar Kórházszövetség elnöke. Szerinte Budapesten és agglomerációjában, az egyetemi központok környezetében és az önálló, életképes megyékben külön logika mentén kellene megszervezni a járóbeteg-szakellátást, külön értékelve a helyzetet leszakadó területeken, ahol sok esetben egy-egy kisebb rendelőintézet jelenti az egyetlen hozzáférési pontot a lakosság számára az orvosi ellátáshoz.

Bár Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója arról beszélt a XXV. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencián, hogy a maradványokból finanszírozni tudják a rendelők többletellátási igényét, Velkey György megemlítette, hogy a TVK átcsoportosítása fenntartófüggő, azaz arra csak az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) fenntartása alatt álló intézmények esetében van lehetőség.

A konferencia szakmapolitikai fórumán az MKSZ elnöke arról is szólt, hogy számos belső feszültség terheli a kórházak mindennapjait. Míg a menedzsmentek az ágazat átalakítása nyomán a gyors szakpolitikai intézkedések kármentésével vannak elfoglalva, a betegellátók között az orvosbérek további emelése és az ápolói fizetések elmaradása okoz ingerültséget.

"Tudom, hogy minden intézkedés feszültségeket szül, de nem véletlenül vettünk fel vármegyei kórházigazgatónak olyanokat, akikben megbízunk” – szögezte le reagálásában Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár, és beszámolt arról is, hogy különös figyelmet fordítanak a vezetői utánpótlásképzésre, mert a „valódi frontvonali és az elméleti vezetés között nagy a különbség”. A későbbi menedzsmenttagokat a 2 . vonalában lévők közül választják ki, a képzést HR-specialisták, coach-ok is segítik majd, így biztosítva, hogy a pályázatokon a megfelelő személyeket tudják kiválasztani.

A fekvőbeteg-ellátás kapacitásait és a kórházi struktúrát folyamatosan monitorozzák – mondta el az államtitkár, megemlítve, hogy a szakmák közötti fedezetbeli különbségeket felszámolták, a HBCS-korrekció nyomán a legjobb finanszírozású kategóriákban 4, a legrosszabbakban pedig 24 százalékos emelés történt. A kórházak után a járóbeteg-szakellátás, azon belül is a laboratóriumi szolgáltatások rendszerének átalakítása a következő nagy feladat – jelezte.

Szerző:

egov.hu

Forrás:

hirlevel.egov.hu

Ajánlott cikkek