További cikkek a Szakmapolitika rovatból

Egy évvel elhalasztják a CT és MR vizsgálatok államosítását

Nem tudnak minden feltételt biztosítani: az eddigi magánszolgáltatók kártalanítását, az elegendő szakdolgozót, illetve az új gépeket.

hirdetés

November helyett egy év átmeneti időszak után, csak 2025 vége felé vezetnék be a CT és az MRI vizsgálatok még tavaly nyáron eldöntött államosítását. A kormány ugyanis már most látja, hogy nem tud minden feltételt biztosítani - az eddigi magánszolgáltatók kártalanítását, az elegendő szakdolgozót, illetve az új gépeket.

Tizenöt hónapja lett volna az egészségügyi kormányzatnak felkészülni két fontos és gyakori képalkotó diagnosztikai eljárás, a CT és MR vizsgálatok államosítására, de a jelek szerint ez nem fog sikerülni. Már tavaly júliusban elfogadták a törvényt, amely idén novemberi határidővel rendelte el az átállást, de a kormány már most látja, hogy ez nem, vagy nem maradéktalanul tud majd határidőre teljesülni.  

A kormány honlapjára felkerült kormányrendelet-tervezet ezért javasolja egy évvel kitolni a határidőt, és csak 2025. november 1-től teljes körűen bevezetni a computer tomográf (CT) és a mágneses rezonancia (MR) vizsgálatok államosítását. Addig, ahol szükséges, maradhatnak az egészségbiztosítóval szerződő magánszolgáltatók is, ezt rögzíti a tervezet, amelyből kiderül az is, hogy a kormányzat is kénytelen elismerni és leírni, hogy a nagy lendülettel elhatározott államosítás halogatásának indoka egyszerű: “nem áll rendelkezésre elégséges állami kapacitás”.

A rendelettervezet, amely a kormány gyakorlatának megfelelően alacsonyabb rendű jogszabállyal, kormányrendelettel igyekszik átírni egy magasabb rendű jogszabály, egy törvény rendelkezéseit, valójában az átmeneti kivételezés lehetőségét teremti meg, de ezúttal nem a NER gazdasági érdekei miatt, hanem azért, mert vállalt feladatát az állam mégsem tudja majd ellátni.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

hvg

Ajánlott cikkek