Ezer hazai gyógyszertár küzd működési nehézségekkel

Vissza nem térítendő, működési célú támogatást kapnak bizonyos, az adott települést egyedül ellátó kis vidéki gyógyszertárak.

Segítséget kapnak egy tavaly decemberben megjelent kormányrendelet szerint a kis forgalmú gyógyszertárak – mondta a vg.hu-nak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. A hazai 2300 patika között akár az ezret is elérheti azoknak a száma, amelyek működési nehézségekkel küzdenek.

A jövőben a vissza nem térítendő működési célú támogatást olyan, az adott települést egyedül ellátó kis vidéki gyógyszertár is igényelheti, amelyiknek a tárgyévet megelőző január elseje és június 30-a között elszámolt, közfinanszírozott gyógyszerek forgalmazásából származó árréstömege nem haladja meg az eddigi 8 millió forint helyett a 9 milliót. Az összeghatár módosítását egyébként a kamara kezdeményezte. A mostani módosítás a vényenként elszámolható szolgáltatási díjak átfogó rendezése helyett a működési célú támogatásra koncentrálódott, az adott települést egyedül ellátó legkisebb, mintegy 350-400 gyógyszertár esetében hoz csak változást – emelte ki Hankó Zoltán. A rendeletet úgy módosították, hogy a támogatásra jogosult gyógyszertárakat kivették a vénydarabszám függvényében sávosan meghatározott szolgáltatási díjra jogosultak köréből, és támogatott vényenként egységesen – a kezdeményezettnél jóval kisebb – 80 forint szolgáltatási díjat határoztak meg számukra.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: Weborvos

Ajánlott cikkek