További cikkek a Szakmapolitika rovatból

Elégedetlenek a betegek az egészségügyi ellátás minőségével

Hosszú várólisták, alapvető problémák az egészségügyi ellátásban – történelmi mélyponton van az elégedettség.

hirdetés

A német Stada 23 európai országban, mintegy 46 ezer fő körében végzett, kor, nem és régió szerinti felméréséből kiderült, az elégedettség történelmi mélyponton van, az európai egészségügyi ellátás alapvető problémákkal küzd. A német gyógyszergyártó kutatásából kitűnik, hogy mi magyarok vagyunk a legkevésbé boldogok az egészségügyi rendszerünkkel, ami leginkább a hosszú várólisták miatt van. Ugyanakkor honfitársaink a szakembereket mégis jónak tartják, és hiszik, hogy az orvosaik és a gyógyszerészeik tudják, mi a legjobb nekik.

A Stada 23 európai országban végzett reprezentatív felmérése szerint a magyarok használják leginkább a Google-t, ha az egészségükkel kapcsolatos kérdésük van. A német gyógyszergyártó kutatásából kiderül az is, hogy mi vagyunk a legelégedetlenebbek az egészségügyi rendszerünkkel, ami leginkább a hosszú várólistákkal hozható összefüggésbe. Az utóbbi egyébként nem magyar jelenség, a Stada Health Report 2024 alapján ugyanis az európaiak egészségügyi rendszerekkel kapcsolatos elégedettsége már negyedik éve csökken. A mintegy 46 ezer fő körében végzett, kor, nem és régió szerinti tanulmány kimondja:az elégedettség történelmi mélyponton van, az európai egészségügyi ellátás alapvető problémákkal küzd.

Ezzel párhuzamosan a hagyományos orvoslásba vetett bizalom mégis nő. A válaszadók nagy része amiatt elégedetlen, mert nem kap időpontot. Ez az érték Magyarországon kiugró: nálunk az emberek mintegy háromnegyede tartja ezt problémásnak, míg globálisan a megkérdezettek 54 százaléka. Hazánkban az a tapasztalat, hogy az egészségügyi ágazat nem működik fenntartható módon. Ugyanakkor az egészségügyi személyzet elérése mégis kevésbé okoz gondot itthon, mint világszerte. Nálunk kevésbé jellemző a rossz minőségű ellátás, és az átlagnál alacsonyabb mértékben gondoljuk azt, hogy nem találjuk meg az egészségügyi személyzetet a kórházban vagy nem jutunk gyógyszerhez. A szükséges gyógyszerek a kutatásban részt vevők döntő többségének elérhetők, és meg is engedhetik maguknak. A Stada felmérése arra is rámutat, hogy a jobb minőségű egészségügyi ellátásért minden negyedik magyar fizetne többet – nem adó- vagy járulékemelés formájában, hanem leginkább zsebből, például magánbiztosítás kötésével, esetleg konkrét szolgáltatás igénybevételével.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

vg.hu

Ajánlott cikkek