Nagy-Britanniában engedélyezik a marihuána orvosi célú felhasználását

Nagy-Britanniában engedélyezik a marihuána orvosi célú felhasználását. Az erről szóló döntést csütörtökön jelentette be Sajid Javid belügyminiszter, hozzátéve, hogy az orvosok legkésőbb ősztől írhatják fel a kannabiszt tartalmazó gyógyszereket és készítményeket.

    A politikus tájékoztatása szerint "kivételes klinikai esetekben" lehet majd alkalmazni a szert, és az intézkedés semmiképp sem jelent elmozdulást a marihuána szabadidős (rekreációs) célú felhasználásának engedélyezése felé.
    A döntést előkészítő hatástanulmányok több nagy figyelmet kiváltó eset hatására rendelték el, amelyekben az epilepszia egy ritka és igen súlyos formájában szenvedő gyerekektől megtagadták a kannabiszolaj használatát, pedig a szülők szerint segíthetne a rohamok idején. A nagy felháborodást kiváltó ügyek nyomán a belügyminisztérium ideiglenes és korlátozott időre szóló engedélyt adott a kannabisz használatára a kezelésükben.
    A szer orvosi célú alkalmazása becslések szerint gyógyszer-rezisztenciával küzdő betegek ezrein segíthet.  A konzervatív brit kormány megosztott volt a hatástanulmányok elrendelésében, beszámolók szerint Theresa May kormányfő például nem támogatta az intézkedést.

Az Amerikai Gyógyszerfelügyeleti Hatóság egy hónapja engedélyezte az első olyan gyógyszer forgalomba hozatalát, amelynek hatóanyaga növényi alapú kannabidiol. A készítmény az antiepileptikumok csoportjába tartozó szerek új osztályának első képviselője. Az Epidiolex belsőleges oldat, amelyet naponta kétszer kell alkalmazni 2 évesnél idősebb betegek epilepszia szindróma típusú betegségének (Dravet-szindróma és Lennox-Gastaut szindróma) kezelésére. A készítmény hatásosságát és biztonságosságát klinikai vizsgálatok támasztják alá, a hatóanyag a több mint 80 aktív kannabinoid vegyület egyike, viszont a THC-val szemben nem eredményez eufóriát. Az FDA már korábban engedélyezett szintetikus kannabinoid vegyületeket például daganatos fájdalom kezelésére.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: MTI

Ajánlott cikkek