Címke: epilepszia

Antiepileptikum gyártási tételeit vonta ki a forgalomból az NNGYK

Adagolásjelölési hiba miatt kivonják a forgalomból, illetve a patikákban visszaveszik egy epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszer két gyártási tételét.

Megjelenés: 2024. 04. 18.
Tovább

A PRAC új intézkedéseket javasol a terhesség alatti topiramát-expozíció elkerülésére

Az EMA farmakovigilanciai kockázatértékelő bizottsága (PRAC) új intézkedéseket javasol a gyermekek topiramát tartalmú gyógyszerekkel való prenatalis érintkezésének elkerülésére, mivel a gyógyszer növelheti a terhesség alatti expozíció miatt kialakuló idegrendszeri fejlődési rendellenességek kockázatát. A topiramátról már ismert, hogy súlyos születési rendellenességeket okoz, ha terhesség alatt alkalmazzák.

Megjelenés: 2023. 09. 06. | Frissítve: 2023. 09. 06.
Tovább

Az epilepsziaroham kezelésére dolgoztak ki új megoldást az SZTE kutatói

Az epilepsziaroham kezelésére dolgoztak ki új megoldást a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) neurológiai betegségekkel foglalkozó kutatói - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága szerdán az MTI-t.

Megjelenés: 2021. 02. 17.
Tovább

Neurológiai betegségek elleni új molekulákkal kapcsolatos kutatási eredmények

Jelenleg több mint 500 gyógyszer fejlesztése van folyamatban különböző neurológiai betegségek kezelésére. A neurológiai zavarok közé több mint 1000 olyan betegség tartozik, amelyek az agyat és az idegrendszert érintik, és ezek a betegségek mintegy 100 millió embert érintenek az Egyesült Államokban, ami a lakosság közel egyharmada.

Megjelenés: 2019. 09. 16.
Tovább

Egyes antiepileptikumok fokozhatják az öngyilkos magatartás kockázatát

Egy svéd kutatás szerint az epilepsziában, idegfájdalom terápiájában és szorongásos zavarokban alkalmazott gabapentinoidokkal való kezelés növelheti az öngyilkosság, véletlen túladagolás, sérülések és közúti balesetek kockázatát.

Megjelenés: 2019. 08. 27.
Tovább

A gyógyszerrezisztens epilepszia hátterében álló új mechanizmust tártak fel

Egy német tanulmányból kiderül, miért nem segít sok páciensnek az epilepszia kezelésére egyik leggyakrabban alkalmazott hatóanyag, a carbamazepin. A kutatás a Journal of Neuroscience c. folyóiratban jelent meg.

Megjelenés: 2019. 04. 01.
Tovább

Őssejtekből előállított neuronokkal javítható lehet az epilepsziás betegek állapota

Az Egyesült Államokban a népesség 1,2%-a, azaz 3,4 millió ember szenved aktív epilepsziában. Bár a betegek többsége reagál a gyógyszeres kezelésre, de az epilepsziás betegek 20-40 százalékánál több antiepileptikum kipróbálása után is jelentkeznek görcsrohamok.

Megjelenés: 2019. 03. 28.
Tovább

Tizenhárom új gyógyszer engedélyezését hagyta jóvá az EMA CHMP bizottsága

Az Európai Gyógyszerügynökség CHMP bizottsága júliusi ülésén tizenhárom új gyógyszerkészítmény forgalomba hozatalával kapcsolatban adott ki pozitív véleményt.

Megjelenés: 2018. 08. 01.
Tovább

Nagy-Britanniában engedélyezik a marihuána orvosi célú felhasználását

Nagy-Britanniában engedélyezik a marihuána orvosi célú felhasználását. Az erről szóló döntést csütörtökön jelentette be Sajid Javid belügyminiszter, hozzátéve, hogy az orvosok legkésőbb ősztől írhatják fel a kannabiszt tartalmazó gyógyszereket és készítményeket.

Megjelenés: 2018. 07. 26.
Tovább

Az epilepszia elleni szerek fokozzák a demencia kockázatát

Finnországi és német kutatók szerrint az antiepileptikumok alkalmazása fokozza az Alzheimer-kór és a demencia kialakulásának kockázatát.

Megjelenés: 2018. 07. 15.
Tovább

Az FDA jóváhagyta az első kannabisz alapú gyógyszert

Az Amerikai Gyógyszerfelügyeleti Hatóság engedélyezte az első olyan gyógyszer forgalomba hozatalát, amelynek hatóanyaga növényi alapú kannabidiol. A készítmény az antiepileptikumok csoportjába tartozó szerek új osztályának első képviselője.

Megjelenés: 2018. 06. 26.
Tovább

A betegek harmada nem reagál az epilepszia elleni szerekre

A JAMA Neurology folyóiratban megjelent közlemény szerint az epilepsziával újonnan diagnosztizált betegek több mint egyharmada nem reagál az antiepileptikumokkal való kezelésre.

Megjelenés: 2018. 05. 06.
Tovább

Epilepsziás betegek számára fejlesztenek agyi defibrillátort az SZTE kutatói

Epilepsziás betegek számára fejlesztenek agyi defibrillátort a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói, az eszköz a nagyon közeli jövőben képes lesz automatikusan leállítani a rohamokat a páciensekben - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága pénteken az MTI-t.

Megjelenés: 2018. 02. 02.
Tovább

Magyar tudósok felfedezése lassíthatja az Alzheimer-kór tüneteinek romlását

Áttörést ért el az Alzheimer-kór esetén jelentkező epilepszia diagnosztizálásában egy magyar kutatócsoport. Az epilepsziás működészavar korai kezelése lassíthatja az Alzheimer-kór tüneteinek romlását, és hozzájárulhat a betegek életminőségének megőrzéséhez is.

Megjelenés: 2017. 08. 08.
Tovább