A betegek harmada nem reagál az epilepszia elleni szerekre

A JAMA Neurology folyóiratban megjelent közlemény szerint az epilepsziával újonnan diagnosztizált betegek több mint egyharmada nem reagál az antiepileptikumokkal való kezelésre.

Az ausztrál kutatócsoport egy megfigyeléses vizsgálatot végzett, amelyben 1795 epilepsziás beteget monitoroztak legalább 2 éves időtartamon keresztül. A kutatók azt találták, hogy a betegek 63,7 százaléka volt rohammentes az előző év során vagy 1 évnél hosszabb ideig a vizsgálat végétől számítva. A legalább 1 éves rohammentességet elérő betegek 86,8 százaléka kapott monoterápiát, és a betegek 89,9 százaléka ért el rohammentességet az első vagy a második antiepileptikus kezelési rend segítségével.

A kiindulási antiepileptikumot alkalmazó teljes betegpopuláció 50,5 százaléka maradt rohammentes legalább 1 évig, és ha ez a kezelés sikertelen volt, a görcsroham valószínűsége 11,6 százalékkal emelkedett a második kezelési rend esetében, illetve 4,4 százalékkal a harmadik típusú terápiánál.

A további epilepsziaellenes szerek alkalmazásakor csak a betegek 2,12 százalékánál sikerült optimális rohamkontrollt elérni. A terápiarezisztencia valószínűsége minden egyes újabb kezelési rend esetén 1,73-szorosára emelkedett azoknál a betegeknél, akiknél az epilepsziát nem sikerült az első gyógyszeres kezeléssel kontrollálni.

A kutatók szerint az újonnan diagnosztizált epilepszia esetek kimenetelei összességében nem javultak annak ellenére, hogy számos új antiepileptikum került forgalomba.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: MedicalExpress

Ajánlott cikkek