További cikkek a Neurológia rovatból

Az epilepszia elleni szerek fokozzák a demencia kockázatát

Finnországi és német kutatók szerrint az antiepileptikumok alkalmazása fokozza az Alzheimer-kór és a demencia kialakulásának kockázatát.

hirdetés

Epilepszia elleni gyógyszerek 1 évnél hosszabb ideig való folyamatos szedése a finnországi adatok alapján az Alzheimer-kór kockázatát 15 százalékkal növelte, a németországi adatok alapján pedig 30 százalékkal fokozta a demencia kockázatát.

Bizonyos antiepileptikumokról ismert, hogy rontják a kognitív funkciókat, de ebben a kutatásban azt találták, hogy különböző epilepszia ellenes szereket összehasonlítva az Alzheimer-kór és a demencia kockázatának emelkedése különösen magas volt ezeknél a gyógyszereknél: az Alzheimer-kór kialakulásának valószínűsége 20 százalékkal, a demencia kockázata pedig 60 százalékkal emelkedett a kezelés során.

A kutatók azt is igazolták, hogy a kognitív funkciót károsító gyógyszer magasabb dózisával végzett terápia nagyobb mértékben növeli a demencia kockázatát. A kognitív működést nem károsító antiepileptikus hatóanyagoknál nem találtak összefüggést a kezelés és a demencia kockázata között.

A kutatás vezetője szerint további vizsgálatokra van szükség ezeknek a gyógyszereknek a hosszú távú kognitív hatásaival kapcsolatbna, különösen az idős betegcsoportokban.

Az antiepileptikumokat nem csak epilepszia kezelésében alkalmazzák, használatosak neuropátiás fájdalom, bipoláris zavar és generalizált szorongás terápiájában is. Az új kutatás az eddigi legátfogóbb vizsgálat ebben a témakörben, és az első olyan kutatás, ami a gyógyszer alkalmazásának gyakorisága, adagja és a kockázat közötti összefüggést vizsgálta, illetve összehasonlította a különböző hatóanyagokat. A kutatás eredményei a Journal of the American Geriatrics Society folyóiratban jelentek meg.

Az antiepileptikumok és az Alzheimer-kór közötti összefüggést finn betegeken értékelték az országos, regiszter alapú MEDALZ vizsgálat részeként, amelyben az összes, szám szerint 70 718 Alzheimeres beteg részt vett, akiknél 2005 és 2011 között diagnosztizálták a betegséget. A kontrollcsoport nagysága 282 862 fő volt.

Az epilepszia elleni gyógyszerek és a demencia közötti kapcsolatot német betegek részvételével értékelték, összesen 20 325 alany bevonásával, akiknél 2004 és 2011 között diagnosztizáltak demenciát. A kontrollcsoport 81 300 fős volt.

A rendszeres antiepileptikum-szedés gyakoribb volt a demenciában szenvedőknél, mint a kontrollcsoportban, és szignifikánsan magasabb demencia-, illetve Alzheimer-kockázattal volt összefüggésben (OR=1,28, illetve 1,15). A magasabb expozíció ugynacsak összefüggésben volt a nagyobb demencia-kockázattal.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Eurekalert

Ajánlott cikkek