További cikkek a Szakmapolitika rovatból

Rezsibomba: halmozzák az adósságot a közintézmények

A Magyar Államkincstár napokban nyilvánosságra kerülő adatai szerint a tartozások összege február végén meghaladta a 70 milliárd forintot. Nem fizetnek a kórházak, az iskolák, a rendőrség, a börtönök.

hirdetés

Bár 2023. január és február során a kormány 564 milliárd forintot költött különféle támogatásokra, nem minden közintézményhez jutott el a pénz. Az összesített rezsitartozás januárban 15,5 milliárd forint volt, ami február végére megduplázódott. A közintézmények teljes adóssága február végén már elérte a 70,1 milliárd forintot, ami 26 milliárd forintos növekedés egy hónap alatt.

Bár ilyen magas tartozásállomány február végén nem szokatlan, a korábbi években csak akkor fordult elő, ha az egészségügyi intézményeket az előző decemberben nem konszolidálták, mint például tavaly. Az adósság azt jelenti, hogy a cégek - beleértve a néhány milliós árbevételű vállalkozásokat is - kényszerűségből 70 milliárd forinttal finanszírozzák az állam működését. Ennek következtében a cégeknek hiányzik a pénzük, ami akadályozza a bérek és az adók kifizetését.

Az egészségügyi intézmények hosszú ideje küzdenek az alulfinanszírozottság okozta tetemes adósságokkal. Az elmúlt években a számlák késedelmes kifizetése azonban már nem kizárólag az egészségügyi intézmények problémája.

A február végi adósságok összege az egészségügyben "mindössze" 33,8 milliárd forint volt, ami a teljes tartozásállomány felét sem teszi ki. Lejárt adósságokat halmoznak a büntetés-végrehajtási és oktatási intézmények, a rendőrség is. Nincsenek adatok arról, hogy az eladósodásban mekkora szerepet játszik a rezsi, de nagy valószínűséggel ez teszi ki a kifizetetlen számlák felét.

A 572 központi költségvetés alá tartozó intézmény közül február végén 406-nak volt lejárt tartozása, ami azt jelzi, hogy a finanszírozási problémák szinte mindenhol jelen vannak.

Tíz szervezet tartozik egymilliárd forintnál többel. A legnagyobb adóssággal a Honvédkórház küzd: 2,6 milliárd forinttal. A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség a második legnagyobb adós, 2 milliárd forinttal. A top 10-ben szerepel a Készenléti Rendőrség 1,7 milliárd, az Észak-Budapesti Tankerületi Központ 1,4 milliárd, valamint az Országos Rendőr-főkapitányság 1 milliárd forintos lejárt adóssággal.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Népszava

Ajánlott cikkek