További cikkek a Szakmapolitika rovatból

Sikerek és kudarcok 33 éve, ahogy a korábbi egészségügyi miniszterek látják

Míg a szakma részéről a problémákat sorolták, az ágazatvezető az elért eredményekre helyezte a hangsúlyt a 46. Medicina Fórum konferencia és miniszteri – államtitkári csúcstalálkozón, amelyet a Magyar Kórházszövetség rendezett.

hirdetés

A Medicina Fórum hagyományainak megfelelően ismét egy asztalhoz ültették az ágazatot irányító ex-minisztereket és államtitkárokat, akiket az elmúlt 33 év sikerei és kudarcai mellett a Semmelweis-tervről és a jövőről is faggattak. Az asztal mellől hiányzott Surján László, Csehák Judit, Horváth Ágnes, Székely Tamás és Zombor Gábor.

A hálapénz kivezetését tartotta az elmúlt 33 év legsikeresebb mozzanatának Rácz Jenő – akinek válaszait a moderátor olvasta fel –, de mégsem volt teljes az öröm, mert nincs helyette a munkára sarkalló ösztönző. A legnagyobb kudarc a járóbeteg-ellátás elérhetetlenné válása a volt miniszter szerint.

Túl kevés szerep jut az orvosnak, pedig ő a rendszer legfőbb „hatékonysági tényezője” – fogalmazott Mikola István, aki a méltatlanul „kivégzett” 2001. évi CVII. törvény elfogadását említette az évtizedes eredmények között, amely az egészségügyi közszolgáltatások nyújtásáról, valamint az orvosi tevékenység végzésének formáiról szólt.

Siker az EESZT, kudarc a járulékfizető alapú rendszerre való átállás, amelyre sem kulturálisan, sem gazdaságilag nem volt felkészülve a társadalom – vélte Szócska Miklós, míg Nagy Anikó, aki alig néhány hónapig volt államtitkár, a kórházak állami tulajdonba vételét sorolta a sikeres, míg finanszírozási rendszer helyzetének rendezését a sikertelen kategóriába. Szócskával ellentétben a társadalombiztosítási rendszerre való átállást, és az egységes közegészségügyi rendszer kialakítását értékelte eredménynek Kökény Mihály, és az irányított betegellátási rendszer elsorvadását sajnálta leginkább.

Ágazatvezetőként Rácz Jenő a sürgősségi ellátásban elért szakmai-politika konszenzusra volt a legbüszkébb, Gógl Árpád a rezidensképzés bevezetésére, a háziorvoslásra épülő alapellátás kialakítására, a nemdohányzók védelméről szóló törvény elfogadására, és az uniós csatlakozás előkészítésére. Kökény Mihály első ciklusában az egészségügyi törvény megalkotását az otthoni szakápolás és hospice-ellátás társadalombiztosításba való befogadását említette büszkeségre okot adó eredményként, második ciklusában viszont markánsabban kellett volna foglalkoznia az ápolási kérdésekkel, az ápolásbiztosítással – ismerte el az adósságot.

Az alapellátási ügyeleti rendszer átalakítását és a szakdolgozói béremelést tartja másfél éves ciklusa legnagyobb eredményének Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár, aki a hazai CT- és MR-park teljes cseréjét ígérte 2025-re.

Jelentősen csökkent az indokolatlan riasztások száma, 10-15 százalékkal csökkent a sürgősségi betegellátó osztályok forgalma, egyúttal nőtt a lakosság elégedettsége azokban a megyékben, ahol már működik az új alapellátási ügyeleti rendszer, amelyhez februárban utolsóként Pest megye is csatlakozik – mondta Takács Péter, hozzátéve, Budapesten egyelőre még folynak az egyeztetések.

A szakdolgozói béreknél „erősen ráléptünk a gázra” átlagosan 57.600 forinttal keresnek többet az ápolók – említette a következő pontot az eredményességi tabellán Takács Péter, aki 2024 márciusától új bértáblát és 20 százalékos sávos emelést, és új szakdolgozói bértáblát ígért, amely öt kategóriáját alap és kiemelt kategóriára bontják, utóbbiba a nagyobb terhelést jelentő szakterületen dolgozók kerülnek. A pótlékokat beépítik az alapbérbe, a mozgóbér-elemeket megtartják – ígérte az államtitkár.

Hét évnél idősebb eszköz ne legyen – ez a célja a CT- és MR-kiváltást célzó programnak, amelynek finanszírozását az RRF-források bizonytalansága miatt akár költségvetési pénzből is, de meg kell oldani 2025 év végéig – szögezte le a szakpolitikus.

Folyik a kontrolling alapú pontkarbantartás a fekvőbeteg-ellátásban – így például átcsoportosítás történt az invazív kardiológia pontértékeiből a klasszikus kardiológia irányába –, amelynek célja, hogy valós értéken történjen a finanszírozás. A rendszer jutalmazni fogja azokat a kórházakat, amelyek jól dolgoznak, de büntetni azokat, amelyek csak mesterségesen pumpálják a teljesítményt – jelezte még Takács Péter, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő biztosítói szerepének erősítését ígérve.

Ágykihasználtság, betegvándorlás, várólista

Míg az államtitkár prognózisa szerint a jövőben 15 százalékkal kevesebb ellátási esemény lesz, mint 2019-ben, Kiss Zsolt, a NEAK főigazgatója arról beszélt, jelenleg nincs finanszírozási korlát az ellátásokat illetően, de 2019 és 2023 között 10 százalékkal kevesebb beteget láttak el 5 százalékkal kevesebb ellátási területen.

Míg négy évvel ezelőtt – szakmától függően – 65-80 százalékos ágykihasználtság volt a jellemző, ez jelenleg 55-70 százalék között szór, és ugyancsak a szakmai összetétel határozza meg a NEAK által egyre erőteljesebben figyelt ellátási minőségi mutatókat, mint a szövődményes arányok, a reoperációs és halálozási ráta. Monitorozzák a betegvándorlást is, a tapasztalatok szerint egyes megyékbe úgy érkezett a páciensek 18 százaléka, hogy „saját” megyéjének intézményében is rendelkezésre állt ugyanaz az ellátási kapacitás. A biztosító adatai rámutattak arra is, hogy az egy kórházi eseményre viszonyítva a relatív adósságállomány nagysága szinte független a teljesítmény alakulásától.

Az időponttal rendelkező betegek száma 5900 fő – tért át a várólisták aktualitásaira a főigazgató, és elmondta, januárhoz képest 2000 fővel többen, 41500-an várakoznak ellátásra, ami 20500 fővel több mint 2019-ben. 60 napon túl 23400 beteg szerepel a várólistán. – 6000 olyan műtétre van szabad kapacitás, amit el lehetne végezni várólista programon belül – jelezte Kiss Zsolt.

Bár a GDP-arányos kötelező állami egészségügyi kiadásokban utolsó helyen állunk reálértéken az Európai Unióban, a magyar állam a korábban erre fordított összeg másfélszeresét biztosítja az ágazat számára jövőre, annak ellenére, hogy más területeken komoly visszavágások történtek – adott tágabb kitekintést a finanszírozásra Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, hangsúlyozva azonban, hogy az egészségügy problémái nem csak pénzügyi és financiális eredetűek.

Lesz kinek bért emelni?

A pályakezdő ápolókat életpályamodellel és korrekt fizetésekkel lehetne megtartani, ezzel szemben az államtitkárság béremelési javaslata alapján látható, hogy lesz olyan szakdolgozó, akinek 2024. április 1-jével pont annyi lesz a fizetése, mint 2023 májusában – mondta előadásában Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke, jelezve, hogy a kamara három bértábla-javaslatot tett le a szakpolitikusok asztalára, de egyikre sem kaptak választ.

25-30 ezer szakdolgozó hiányzik az ellátórendszerből, ami katasztrofális helyzetet okoz – folytatta a kamara elnöke, aki arra is rámutatott, hogy mindössze 75-80 százalékos a szakképesítést szerzettek elhelyezkedési aránya. Hiába képeznek általános betegellátási szakon 1200 dietetikust, 50 százalékuk nem tud munkát vállalni ezen a területen, de a képzett szülésznőknek is csak a kétharmada talál állást a hazai intézményekben. A legrosszabb arányt idén a közegészségügyi-járványügyi területen mérték idén, kórházi-klinikai környezetben ezeknek a szakembereknek csupán 6 százaléka helyezkedett el, míg tavaly ez az arány 17 százalékos volt. A legjobb elhelyezkedési arány – 90-100 százalék – a mentőtiszteknél van, de ezen a területen mindössze 44-en végeztek legutóbb országszerte, aminél sokkal többre lenne szükség ahhoz, hogy kellő számban legyenek jelen kiterjesztett hatáskörrel ezek a szakemberek az SBO-kon és az alapellátási ügyeletekben – hívta fel a figyelmet Balogh Zoltán.

Az ápolói létszám csökkenésével nő a halálozások száma, márpedig Magyarországon az elmúlt 40 évben 26-szor kevesebb ápoló szerzett első szakképesítést – mutatott rá a brutális ápolói létszámcsökkenésre Mészáros Magdolna, a Békés Vármegyei Központi Kórház ápolási igazgatója. Miközben egyre több, a nyugdíjkorhatárhoz közel járó szakdolgozó van a betegágyak mellett, a szakképzetlen nővérek aránya is növekszik, ami magasabb halálozási és szövődményes rátához vezet.

Megszüntethetők a közreműködői szerződések?

Ha nem lennének a közreműködői szerződéssel foglalkoztatottak az Uzsoki utcai Kórházban, megállna a sebészeti műtő, a kardiológia, a belgyógyászat, a dialízis, a tüdőgyógyászat, az SBO és sok helyen az adminisztráció – derült ki Ficzere Andrea, az intézmény főigazgatójának beszámolójából, aki arra irányított rá a figyelmet, hogy a jogszabályok értelmében január 1-jétől ilyen szerződéssel nem lehet munkavállalókat alkalmazni. Az Országos Kórházi Főigazgatóság által jóváhagyott szerződések zöme az ügyeleti ellátásokat érinti az alapellátásban, míg a szakellátóknál az sbo-kon, az aneszteziológia, röntgen, gyerekgyógyászat és trauma területén foglalkoztatják ilyen formában az orvosokat és ápolókat.

 

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

eGov hírlevél

Ajánlott cikkek