További cikkek a Szakmapolitika rovatból

Számos kórházban hárommilliárd forint feletti az adósság

Már számos kórházban hárommilliárd forint feletti az adósság, hívta fel a figyelmet a Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselője, a párt árnyékkormányának egészségügyi minisztere vasárnap.

hirdetés

Komáromi Zoltán a DK Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón azt mondta, "az egyre drámaibb szakemberhiány és kórházi fertőzések" mellett a kórházak adóssága rekordmértékű lett. Hozzátette: szeptember végére az adósság meghaladta a 108 milliárd forintot, és a kormány a magyar emberek életét veszélyezteti azzal, hogy "hagyja elszállni az adósságokat".

Elmondta, megnézték a Magyar Államkincstár oldalán elérhető adatokat, amely szerint országszerte nem egy kórházban az adósság mértéke túllépte a 3 milliárd forintot, példának hozta fel a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórházat és a budapesti Szent János Kórházat. "A csúcstartó" azonban a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, amelynek adóssága 5 milliárd forintnál tart, ismertette. Az árnyékkormány szerint az adósságból fakadó készlethiány a még hosszabb várólistákhoz fog vezetni. Komáromi Zoltán szerint a kormány szándéka az, hogy "a milliárdos elit számára hatalmas nyereséget hozó magánegészségügy" felé terelje a betegeket.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MTI

Ajánlott cikkek