További cikkek a Szakmapolitika rovatból

Tavaly 258 településre jutottak el a szűrőbuszok

A szűrésen megvizsgált emberek 29 százalékánál találtak olyan betegséget, amely további orvosi kezelést igényelt.

hirdetés

Tavaly 258 településre jutottak el a szűrőbuszok, és több mint 12 ezer magyar vett részt szűrésen vagy egészségfelmérésen - mondta a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára kedden a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Szinen, a Helybe visszük a szűrővizsgálatokat című program sajtótájékoztatóján.

Takács Péter közölte: a megvizsgált emberek 29 százalékánál találtak olyan betegséget, amely további orvosi kezelést igényelt. Hangsúlyozta, van értelme a szűréseknek és mindenkit arra biztat, keresse az önkormányzatokat, hogy azok igényeljenek szűrőbuszprogramot. Az államtitkár elmondta, a Belügyminisztérium erre a kormányzati ciklusra azt tűzte ki célul, hogy emelkedjen a magyarok egészségben eltöltött éveinek száma. Az egészség megőrzésének legjobb eszköze a prevenció, ezért indították útjára a szűrőbuszprogramot - tette hozzá.

A szűréseket az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) szervezi, a szűrőbuszokat a vármegyei kórházak munkatársai üzemeltetik - jegyezte meg Takács Péter. Bábiné Szottfried Gabriella, az OKFŐ főigazgató-helyettese arról számolt be, Szin lakosságát nemcsak megelőző, hanem egészségiállapot-felmérő vizsgálatokkal is várják a szűrőbusznál. Emellett olyan speciális szűrővizsgálatokat is kínálnak, amelyek a vezető megbetegedések és halálokok között vannak - tette hozzá. Ebben az évben az a cél, hogy legalább 16 ezer magyar essen át a szűrővizsgálatokon - mondta. Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint március 2. és április 23. között a tíz szűrőbusz 57 településen 2867 emberhez ért el, közülük 1204 személynél fedeztek fel az optimálistól eltérő eredményt.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MTI

Ajánlott cikkek