További cikkek a Szakmapolitika rovatból

Túlterhelt orvosok sztrájkolnak Európa-szerte

A súlyos munkaerőhiány miatt nemcsak az orvosok, de a betegek is jelentős romlást érzékelhetnek az ellátás minőségében.

hirdetés

Számos európai háziorvos kénytelen egyre több beteget átvenni a nyugdíjba vonult vagy a szakmából kilépett kollégáktól, eközben pedig semmilyen törekvés nincs a kiesett klinikusok pótlására. A túlterhelt orvosok szerint a rájuk zúdult temérdek munka nem csak az ő egészségüket veszélyezteti, hanem a betegek is kárát látják a megoldatlan problémáknak – számolt be az Euronews nyomán az economx.hu.

Mind Franciaországban, mind Portugáliában minden tizedik lakosból több mint egynek nincs háziorvosa, ami lelassítja a kezelést, és arra kényszeríti a betegeket, hogy más szakorvosokat keressenek. Ugyanez a helyzet Spanyolországban is: Gabriel del Pozo Sosa, a Spanyol Orvosi Szakszervezetek Szövetségének főtitkára szerint az ellátás minősége is jelentősen romlott. Nem azért, mert nem akarjuk ellátni a betegeinket, hanem azért, mert átlagosan nyolc percet tudunk velük tölteni, és akár nyolcvan beteget is látunk naponta. Végül nem alszunk eleget ahhoz, hogy megfelelően tudjunk dolgozni. Hozzátette, hogy éppen ezért az orvosok körében jelentősen megnőtt a betegszabadságok.

A portugál orvosok helyzete az elvándorlás miatt vált még nehezebbé az elmúlt években: az általános orvosok 2023 szeptember elején léptek sztrájkba, elítélve a más uniós és OECD-országokhoz képest különösen alacsony fizetéseiket. Be kell fektetnünk az egészségügyi ágazat munkaerő-tervezésébe – hangsúlyozta Sarada Das, az Európai Orvosok Állandó Bizottságának főtitkára. Szerinte elfogadhatatlan, hogy normalizáljuk, hogy az orvosok túlórázzanak, hogy pótolják a munkaerőhiányt.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

economx.hu

euronews.com

Ajánlott cikkek