További cikkek a Szakmapolitika rovatból

Újabb egészségügyi szektorban van vészhelyzet

Az egészséginformatika központosításával megszűnik a versenyhelyzet, és közel 700 ember munkája kerül veszélybe.

hirdetés

Az egészséginformatikai szolgáltatásokat is központosítják, megszűnik a versenyhelyzet, és közel 700 ember munkája kerül veszélybe, hívta fel a figyelmet a szektorért aggódó Király Gyula, a Hospitality Kft. stratégiai vezetője - írja az economx.hu.

Több mint 2 éve jelent meg, és derült égből villámcsapásként ért bennünket az a jogszabály, ami az egészséginformatikai szolgáltatások központosításáról szólt, és ebben a pillanatban tűnt el a medikai beszállítók jövőképe is, mondta Király Gyula, a Hospitality Kft. stratégiai vezetője a napokban megrendezett Digital Health Essential konferencián.

A két évvel ezelőtti kormányrendeletben azt fogalmazták meg, hogy a hazai állami egészségügyi intézményekben záros határidőn belül csak egyetlen, a jogszabály megjelenésével egyidőben megvásárolt eMedSolution medikai rendszer működhet.Az egységes egészségügyi informatikai szolgáltatások biztosítására létrehozott Egészséginformatikai Szolgáltató és Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. (ESZFK) feladata így nem csak az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) fejlesztése, alkalmazás üzemeltetése, ügyfélszolgálati tevékenységének biztosítása, hanem valamennyi állami  egészségügyi intézményi  szoftver szállítása és üzemeltetése is lesz.

A központosított informatikai szolgáltatásoknak azonban nem csak előnyei vannak – állítja Király Gyula. Negatív következményekkel is számolni kell, hiszen az állami kizárólagosságot jelentő döntéssel a magyarországi egészséginformatikai termékkel rendelkező vállalkozások ellehetetlenülnek, így már rövid távon megszűnik a minőséget és a magas szintű szolgáltatásokat biztosító piaci verseny, érdekeltség hiányában eltűnik, vagy esetlegessé válik a technológiai fejlődést követő innováció.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

economx.hu

Ajánlott cikkek