A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

FERROGRAD FOLIC filmtabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

ferrous sulfate, folic acid

  • B-VÉR ÉS VÉRKÉPZŐSZERVEK
  • B03-VÉRSZEGÉNYSÉG ELLENI KÉSZÍTMÉNYEK
  • B03A-VASKÉSZÍTMÉNYEK
  • B03AD-Vas és folsav kombinációi
  • B03AD03-Ferrous sulfate
hirdetés

FERROGRAD FOLIC filmtabletta 30x

30x

V

768 Ft

OGYI-T-4629/01

TB támogatás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Ferrograd Folic filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Ferrograd Folic filmtabletta vas- és folsav-tartalmú készítmény, amely alkalmas vashiányos vérszegénység megelőzésére és kezelésére terhes nőkben, illetve folsav-hiányos vérszegénység megelőzésére terhességben.
A Ferrograd Folic filmtabletta egy kontrollált hatóanyag-leadású készítmény, amely a vastartalmát több óra alatt fokozatosan adja le, így csökkenti a gyomornyálkahártya irritációjának valószínűségét. A szabályozott hatóanyag-leadású forma egy ártalmatlan műanyag vivőanyagból áll, melyet több ezer keskeny csatorna sző át. Ezek a csatornák tartalmazzák a vasat. A tablettából, a gyomor-bélrendszeren történő végighaladása során, a vas fokozatosan felszabadul és az üres vivőanyag a széklettel kiürül.
2. Tudnivalók a Ferrograd Folic filmtabletta szedése előtt
Ne szedje a Ferrograd Folic filmtablettát:
- ha allergiás (túlérzékeny) a vas-szulfátra, a folsavra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) bármely egyéb összetevőjére.
- ha tudomása van arról, hogy vérszegénysége B12-vitaminhiány következtében alakult ki, mert az egy másfajta kezelést igényel.
- ha tud arról, hogy bélelzáródása vagy bélfal-kitüremkedései (divertikulumok) vannak.
- ha valamilyen örökletes vasanyagcsere-betegségben (hemokromatózis vagy hemosziderózis) szenved.
- ha nem a vashiány okozza az Ön vérszegénységét.
- ha rendszeresen vérátömlesztésre szorul.
- ha valamilyen vénás vaskészítménnyel kezelik.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Ferrograd Folic filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, ha nyelési nehézségei vannak.
Ha véletlenül félrenyelte a tablettát (fuldoklik), amint lehet, keresse fel kezelőorvosát. Erre azért van szükség, mert ha a tabletta a légutakba jut az a hörgők fekélyesedését és szűkületét okozhatja. Ennek következményeként folyamatos köhögés, véres köpet és/vagy légszomj jelentkezhet (még abban az esetben is, ha a félrenyelés napokkal-hónapokkal a tünetek jelentkezése előtt történt). A mielőbbi vizsgálatra azért van szüksége, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a tabletta nem károsította a Ön légutiat.
A vas-kezelés eredményességét laboratóriumi vizsgálattal ellenőrizni kell.
A szérum B12-vitaminszintet ellenőrizni kell.
A szájüregi fekélyek és a fogelszíneződés kockázata miatt a tablettákat nem szabad szopogatni, szétrágni vagy a szájban tartani, hanem egészben, vízzel kell azokat lenyelni. Amennyiben Ön nem képes betartani ezt az utasítást vagy nyelési problémája van, kérjük, forduljon kezelőorvosához.
A vaskészítmények a székletet sötétre festhetik, és befolyásolhatják a székletben lévő vér kimutatására alkalmas tesztek eredményeit. Ezért ha Önnél székletvizsgálatra kerül sor, feltétlenül jelezze a Ferrograd Folic filmtabletta szedését.
A tabletta vivőanyaga gondot okozhat lassult bélműködés esetén, pl. idős betegeknél, illetve székrekedés során.
Gyermekek
Ez a gyógyszer 12 év alatti gyermekek kezelésére nem javasolt.
Egyéb gyógyszerek és a Ferrograd Folic filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Kérjük, forduljon kezelőorvosához, ha a következő hatóanyagot tartalmazó antibiotikumok közül valamelyiket szedi: tetraciklinek, kinolonok, kloramfenikol, illetve penicillamint (fémmérgezés vagy reumatoid artritisz kezelésére) vagy, ha valamilyen emésztést segítő gyógyszert vagy cink-tartalmú készítményt szed, mivel a Ferrograd Folic mellett ezek a gyógyszerek veszíthetnek hatásosságukból.
Ha a kezelőorvosa úgy rendelkezik, hogy a Ferrograd Folic filmtabletta mellett tovább szedheti ezeket a gyógyszereket, akkor kérjük, hogy vegye figyelembe a következőket: a tetraciklin hatóanyagot tartalmazó antibiotikumot legalább két órával a Ferrograd Folic filmtabletta bevétele előtt vagy három órával utána vegye be, míg a kinolon hatóanyag-tartalmú antibiotikumot és penicillamint legalább két órával a Ferrograd Folic filmtabletta bevétele előtt vagy két órával utána alkalmazza.
A Ferrograd Folic filmtabletta egyidejű bevétele bizonyos étellel vagy itallal
A Ferrograd Folic filmtablettákat legalább egy órával az alább felsorolt gyógyszerek, illetve élelmiszerek előtt, vagy legalább két órával utána szabad csak bevenni, egyébként a gyógyszer hatása változhat. Ilyenek: antacidok (gyomorsavszint-csökkentők), kalcium-pótlók, oxalát- és foszfát-tartalmú ételek, tea, kávé, tojás, tej vagy más tejtermékek, teljes kiőrlésű kenyér és gabonafélék, diétás rostok.
Terhesség és szoptatás
Naponta egy tabletta üres gyomorba történő bevétele javasolt a terhesség alatt és további egy hónapig a szülés után. A tablettákat egészben kell lenyelni.
A folsav kiválasztódik az anyatejbe, így szoptatás során kérje ki kezelőorvosa tanácsát.
A Ferrograd Folic filmtabletta laktózt, szacharózt és Poncean 4R vörös színezéket tartalmaz
Egy filmtabletta 257 mg laktózt (tejcukrot) és 30 mg szacharózt (répacukrot) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
Ez a gyógyszer segédanyagként 2 mg Poncean 4R vörös színezéket (E124) tartalmaz, mely allergiás reakciót (beleértve az asztmát is) okozhat. Allergiás reakció gyakrabban fordul elő az acetilszalicilsavra érzékeny betegek esetében.
3. Hogyan kell szedni a Ferrograd Folic filmtablettát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja naponta egy tabletta üres gyomorba történő bevétele a terhesség alatt és további egy hónapig a szülést követően.
A tablettát egészben, vizzel kell lenyelni. Ne szopogassa, ne rágja szét és ne tartsa a tablettát a szájában.
A Ferrograd Folic filmtablettát csak orvosi előírásra, az előírt mennyiségben és ideig szabad alkalmazni.
Alkalmazása gyermekeknél
Ez a gyógyszer 12 év alatti gyermekeknél nem alkalmazható.
Ha az előírtnál több Ferrograd Folic filmtablettát vett be
Ha véletlenül az orvos által javasolt napi egy tablettánál több tablettát vett be, vagy ha gyermek szedte be a gyógyszert, kérjük, azonnal forduljon orvoshoz. Gyermekek esetében a túladagolás halált okozhat.
Ha elfelejtette bevenni a Ferrograd Folic filmtablettát
Ha egy vagy egymást követő több nap elfelejti bevenni a gyógyszert, továbbra is napi egy tablettát szedjen. Ne vegyen be napi egynél több tablettát.
Ha idő előtt abbahagyja a Ferrograd Folic filmtabletta szedését
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A Ferrograd Folic filmtabletta néha hasi panaszokat okozhat, úgymint hányinger, hányás, hasi fájdalom, hasmenés vagy székrekedés.
A Ferrograd Folic filmtabletta szedése alatt előfordulhat, hogy a széklete sötét színű lesz. Ha Önnél széklet-vérvizsgálatot végeznek, kérjük, közölje kezelőorvosával, hogy Ferrograd Folic filmtablettát szed, mivel a gyógyszer okozta fekete széklet miatt a vizsgálat hamis eredményt adhat. Kérjük, közölje kezelőorvosával, ha az előzőekben felsorolt panaszok problémát okoznak Önnek, illetve ha egyéb váratlan vagy szokatlan tüneteket észlel.
A Ferrograd Folic filmtabletta szedése során allergiás reakciókat is észleltek, melyek a bőrkiütéstől a ritkán előforduló légzési nehézséggel, ájulással, az arc és torok megdagadásával járó sürgősségi ellátást igénylő állapotokig terjedhetnek.
Előfordulhat, hogy a gyógyszer szedése folsav-allergiát vált ki.
A tabletta vivőanyaga gondot okozhat idős betegek esetében, illetve székrekedés során.
Ha úgy gondolja, ez káros mellékhatást okozhat Önnek, kérjük, forduljon kezelőorvosához.
Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a rendelkezésre álló adatok alapján nem állapítható meg): Szájüregi fekélyek (helytelen alkalmazás esetén, a tabletták szétrágása, szopogatása vagy a szájüregben hagyása esetén). Minden betegnél, de különösen az idős és a nyelési nehézséggel küszködő betegeknél fennáll a torok és a nyelőcső (ami a torok és a gyomor közötti összekötő szakasz) fekélyének a kockázata. Ha a tabletta a légutakba jut az a hörgők (ezek vezetik a levegőt a tüdőbe) fekélyesedését okozhatja, ami hörgőszűkülethez vezethet.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Ferrograd Folic filmtablettát tárolni?
Legfeljebb 25 °C-on, fénytől védve tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Ferrograd Folic filmtabletta?
- A készítmény hatóanyagai: Egy filmtabletta 105 mg vasat (325 mg vas(II)-szulfát, szárított formájában), és 0,35 mg folsavat tartalmaz.
- Egyéb összetevők:
tablettamag: kolloid szilícium-dioxid, Ponceau 4R (E124), akáciamézga, titán-dioxid (E171), magnézium-sztearát, povidon K 25, makrogol 8000, szacharóz, kukoricakeményítő, metakrilsav-metil-metakrilát-kopolimer, laktóz.
filmbevonat: ricinusolaj, szorbitán-oleát, propilénglikol, cellulóz-acetát-ftalát, makrogol 8000.
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Kerek, mindkét oldalán domború, két rétegű, (piros és sárga) filmtabletta.
30 db filmtabletta buborékcsomagolásban és dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2018. 09. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!