A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

MOXIFLOXACIN-RATIOPHARM 400 mg filmtabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

moxifloxacin

moxifloxacin 400 mg filmtabletta

  • J - SYSTEMÁS FERTŐZÉSELLENES SZEREK
  • J01 - SYSTEMÁS ANTIBACTERIALIS SZEREK
  • J01M - QUINOLONE ANTIBIOTICUMOK
  • J01MA - Fluoroquinolonok
  • J01MA14 - Moxifloxacin

Kiegészítő információ

hirdetés

MOXIFLOXACIN-RATIOPHARM 400 mg filmtabletta 5x

5x

V

OGYI-T-22336/01

MOXIFLOXACIN-RATIOPHARM 400 mg filmtabletta 7x

7x

V

OGYI-T-22336/02

MOXIFLOXACIN-RATIOPHARM 400 mg filmtabletta 10x

10x

V

OGYI-T-22336/03

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Moxifloxacin-ratiopharm és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Moxifloxacin-ratiopharm hatóanyaga a moxifloxacin, amely az antibiotikumok fluorokinolonoknak nevezett csoportjába tartozik. A Moxifloxacin-ratiopharm úgy hat, hogy elpusztítja a fertőzést okozó baktériumokat.
A Moxifloxacin-ratiopharm a 18 éves és idősebb betegek esetében a következő bakteriális eredetű fertőzések kezelésére használható, ha azokat olyan baktériumok okozzák, amelyek érzékenyek a moxifloxacinra. A Moxifloxacin-ratiopharm csak akkor használható ezeknek a fertőzéseknek a kezelésére, amikor az általában használt antibiotikumok nem használhatóak, vagy nem voltak hatékonyak.
- Az orrmelléküregek fertőzése, a légutak hosszantartó gyulladásának hirtelen rosszabbodása, vagy a nem kórházban szerzett tüdőgyulladás (pneumónia), kivéve a súlyos eseteket.
- A felső női nemi szervek enyhe, illetve közepesen súlyos fertőzéses betegségei (kismedencei gyulladásos betegség), beleértve a méhkürt és a méhnyálkahártya fertőzéseit.
A Moxifloxacin-ratiopharm önmagában nem elegendő az ilyen fertőzések kezelésére, ezért kezelőorvosa a filmtabletta mellé más, megfelelő antibiotikumot fog felírni Önnek a felső női nemi szervek fertőzéseinek kezelésére (lásd 2. pont "Tudnivalók a Moxifloxacin-ratiopharm szedése előtt")
Amennyiben az alábbiakban felsorolt bakteriális fertőzések mutattak javulást a kezdeti moxifloxacin oldatos infúzióval történő kezelés alatt, a Moxifloxacin-ratiopharm filmtablettát szintén felírhatja a kezelőorvosa a terápia kiegészítéseként:
- nem kórházban szerzett tüdőgyulladás (pneumónia),
- bőr- és lágyrész fertőzések
esetén.
A Moxifloxacin-ratiopharm nem alkalmazható kezdeti kezelésre semmilyen típusú bőr- és lágyrész fertőzésben illetve súlyos tüdőfertőzésben.
2. Tudnivalók a Moxifloxacin-ratiopharm szedése előtt
Vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával, ha nem biztos abban, hogy Ön az alábbi betegcsoportok valamelyikébe tartozik:
Ne szedje a Moxifloxacin-ratiopharm-ot
- ha allergiás a moxifloxacin hatóanyagra, egyéb kinolon típusú antibiotikumokra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- terhesség vagy szoptatás alatt;
- 18 év alatti életkorban;
- ha kinolon antibiotikumok szedésével kapcsolatosan az inakat érintő betegsége vagy elváltozása volt;
- ha Önnek
- veleszületett vagy a későbbiekben kialakult szívritmus rendellenessége (EKG-n, a szív elektromos működésének vizsgálatával kimutatható) van;
- a vérben sóháztartási zavara van (különösen alacsony kálium- vagy magnézium vérszint esetén);
- erősen lelassult szívritmusa (úgynevezett "bradikardiája") van;
- gyenge a szíve (szívelégtelenség);
- a kórtörténetében szívritmuszavarok (arritmiák) fordultak elő;
vagy
- Ön olyan egyéb gyógyszereket szed, amelyek bizonyos kóros EKG elváltozásokat okoznak (lásd a 2. pontban az "Egyéb gyógyszerek és a Moxifloxacin-ratiopharm" részt).
Minderre azért van szükség, mert a Moxifloxacin-ratiopharm EKG elváltozásokat okozhat, nevezetesen a QT-távolság megnyúlását, ami azt jelenti, hogy az elektromos jelek lassabban vezetődnek.
- Ha súlyos májbetegsége van, vagy ha a májenzimszintek (transzaminázok) a normálérték felső határának ötszörösét is meghaladják.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Moxifloxacin-ratiopharm szedése előtt beszéljen kezelőorvosával
- A Moxifloxacin-ratiopharm megváltoztathatja az Ön szívének az EKG-ját, különösen akkor, ha Ön nő vagy idős beteg. A Moxifloxacin-ratiopharm szedésének megkezdése előtt beszéljen kezelőorvosával, ha Ön egyidejűleg a vér káliumszintjét csökkentő gyógyszert is szed.
- Ha Ön epilepsziában vagy olyan kóros állapotban szenved, amely görcsrohamok kialakulására hajlamosít, beszéljen kezelőorvosával a Moxifloxacin-ratiopharm szedésének megkezdése előtt.
- Ha Önnek pszichés egészségügyi problémái vannak vagy voltak, beszéljen kezelőorvosával a Moxifloxacin-ratiopharm szedése előtt.
- Ha Ön súlyos izomgyengeségben (miaszténia gráviszban) szenved, akkor a Moxifloxacin-ratiopharm szedése során betegségének tünetei rosszabbodhatnak. Amennyiben úgy gondolja, hogy érintett, haladéktalanul beszéljen kezelőorvosával.
- Ha Önnél vagy az Ön családjában glukóz-6-foszfát-dehidrogenázhiány fordul elő (ritka öröklődő megbetegedés), tájékoztassa erről kezelőorvosát, aki el fogja dönteni, hogy a Moxifloxacin-ratiopharm alkalmas-e az Ön kezelésére.
- Ha Ön olyan szövődményes kismedencei fertőzéses betegségben szenved (pl. kísérő méhkürt-, petefészek-, vagy kismedencei tályog), amelynek kezelésére kezelőorvosa intravénás kezelést lát szükségesnek, akkor a Moxifloxacin-ratiopharm szedése nem megfelelő.
- A női felső nemi szervek enyhe, illetve közepesen súlyos fertőzéses betegségeinek kezelésére kezelőorvosának egy másik antibiotikumot is fel kell írnia a Moxifloxacin-ratiopharm mellé. Ha a tünetek 3 napos kezelés után nem javulnak, akkor értesítse kezelőorvosát.
Mialatt szedi a Moxifloxacin-ratiopharm-ot, figyeljen a következőkre:
- Ha szívdobogás érzése jelentkezik Önnél, vagy szívverését szabálytalannak érzi a kezelés időtartama alatt, azonnal értesítse kezelőorvosát. Kezelőorvosa EKG vizsgálatot rendelhet el szívritmusa ellenőrzésére.
- Az adag emelésével a szívproblémák kockázata is megnőhet, ezért az előírt adagolást be kell tartani.
- Nagyon ritkán súlyos, hirtelen allergiás reakció (anafilaxiás reakció/sokk) is kialakulhat, akár az első adag után az alábbi tünetekkel: mellkasi nyomásérzés, szédülés, hányinger vagy ájulás, illetve szédülés álló helyzetben. Ilyen esetben a Moxifloxacin-ratiopharm szedését azonnal abba kell hagyni, és azonnal orvosi segítséget kell kérni.
- A Moxifloxacin-ratiopharm gyorsan kialakuló vagy súlyos lefolyású májgyulladást okozhat, amely akár életveszélyes májelégtelenséghez is vezethet (a halálos kimenetelű eseteket is beleértve, lásd még a 4. "Lehetséges mellékhatások" pontot). Mielőtt folytatná a kezelést, keresse fel kezelőorvosát, ha a felsorolt tünetek valamelyikét észleli: a közérzet gyors romlása és/vagy hányinger, a szemfehérje besárgulásával, sötét vizelet, bőrviszketés, vérzékenységre való hajlam, vagy az agy máj okozta betegsége (ezek a májfunkció csökkenésének vagy a máj hirtelen és súlyos gyulladásának a jelei).
- Amennyiben bőrreakciót, hólyagosodást és/vagy bőrhámlást és/vagy nyálkahártya reakciókat tapasztal (lásd a 4. "Lehetséges mellékhatások" pont), akkor haladéktalanul forduljon kezelőorvosához, mielőtt folytatná a kezelést.
- A kinolon hatóanyag tartalmú antibiotikumok, köztük a Moxifloxacin-ratiopharm görcsöket okozhatnak. Ha ez előfordul Önnél, hagyja abba a Moxifloxacin-ratiopharm szedését, és azonnal forduljon kezelőorvosához.
- Neuropátiás tünetek előfordulhatnak, mint pl. fájdalom, égő, bizsergő érzés, zsibbadás és/vagy gyengeség. Ha ezt tapasztalja, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát a Moxifloxacin-ratiopharm-mal történő kezelés folytatása előtt.
- Előfordulhatnak pszichés egészségügyi problémák, amikor először kinolon hatóanyag tartalmú (beleértve a Moxifloxacin-ratiopharm-ot is) antibiotikum kezelést kap. Nagyon ritka esetekben a kialakult depresszió vagy pszichés egészségügyi probléma öngyilkossági gondolatokhoz és önkárosító magatartáshoz, pl. öngyilkossági kísérlethez vezethet (lásd a 4. "Lehetséges mellékhatások" pont). Ha Önnél hasonló reakciók jelentkeznek, hagyja abba a Moxifloxacin-ratiopharm szedését, és azonnal tájékoztassa kezelőorvosát.
- Hasmenés léphet fel az antibiotikumok szedésekor vagy azt követően, beleértve a Moxifloxacin-ratiopharm-ot is. Ha ez súlyossá vagy tartóssá válik, vagy ha vért vagy nyákot lát a székletében, azonnal hagyja abba a Moxifloxacin-ratiopharm szedését, és beszéljen kezelőorvosával. Ilyenkor ne vegyen be bélmozgást megállító vagy lassító gyógyszert.
- A Moxifloxacin-ratiopharm szedése esetenként ínfájdalmat vagy íngyulladást okozhat, már a kezelés megkezdését követő 48 órán belül, de akár a Moxifloxacin-ratiopharm-kezelés befejezését követő több hónappal is. Az íngyulladás és ínfájdalom kockázata nagyobb, ha Ön időskorú vagy jelenleg kortikoszteroid kezelésben részesül. Az íngyulladás vagy a fájdalom első jelére a Moxifloxacin-ratiopharm szedését abba kell hagyni, az érintett testrész(eke)t nyugalomba kell helyezni, és azonnal a kezelőorvoshoz kell fordulni. Kerüljön minden szükségtelen testmozgást, mert ez növelheti az ínszakadás kockázatát (lásd 2. pont "Ne szedje a Moxifloxacin-ratiopharm-ot" részt és 4. "Lehetséges mellékhatások" pont).
- Ha Ön idős és vesepanaszai vannak, figyeljen nagyon arra, hogy elegendő folyadékot fogyasszon, mert az elégtelen folyadékbevitel kiszáradáshoz vezethet, ami a veseelégtelenség kialakulásának kockázatát növeli.
- Ha látása romlik, vagy bármilyen szempanasza jelentkezne, mialatt Moxifloxacin-ratiopharm filmtablettát szed, azonnal forduljon szemészhez (lásd 2. pont "A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre" rész és 4. "Lehetséges mellékhatások" pont).
- A kinolon antibiotikumok érzékennyé tehetik a bőrt a napfényre vagy az ultraibolya sugárzásra. Óvakodjon a hosszantartó vagy erős napsugárzástól, és ne használjon szoláriumot és ultraibolya lámpát a Moxifloxacin-ratiopharm szedésének ideje alatt.
- Súlyos égések, mélyen fekvő szövetek fertőzései és a cukorbetegek lábfertőzésével kapcsolatos csontvelőgyulladással szövődött fertőzések (oszteomielitisz) kezelése során a moxifloxacin oldatos infúzió hatékonyságát még nem igazolták.
Gyermekek és serdülők
18 év alatti gyermekeknek és serdülőknek ne adja ezt a gyógyszert, mert ebben a korcsoportban nem állapították meg a hatásosságot és biztonságosságot (lásd a "Ne szedje a Moxifloxacin-ratiopharm-ot" részt).
Egyéb gyógyszerek és a Moxifloxacin-ratiopharm
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A Moxifloxacin-ratiopharm-ra vonatkozóan az alábbiakat tartsa szem előtt:
- Ha Ön a Moxifloxacin-ratiopharm-mal együtt olyan gyógyszert szed, ami befolyásolja a szívműködést, akkor fokozott a kockázata annak, hogy szívritmusa megváltozik. Éppen ezért ne szedje együtt a Moxifloxacin-ratiopharm-ot a következő gyógyszerekkel:
- egyes szívritmust szabályozó szerek (pl. a kinidin, hidrokinidin, dizopiramid, amiodaron, szotalol, dofetilid, ibutilid),
- antipszichotikumok (pl. fenotiazin, pimozid, szertindol, haloperidol, szultoprid),
- triciklikus antidepresszánsok,
- egyes kórokozók (mikrobák) elleni szerek (pl. szakvinavir, sparfloxacin, intravénás eritromicin, pentamidin, malária elleni szerek, különösen a halofantrin),
- egyes antihisztaminok (pl. terfenadin, asztemizol, mizolasztin),
- egyéb gyógyszerek (pl. ciszaprid, intravénás vinkamin, bepridil és difemanil).
- Tájékoztatnia kell kezelőorvosát, ha egyidejűleg a vér káliumszintjét csökkentő (pl. néhány vízhajtót, hashajtót és (nagy dózisú) beöntést vagy kortikoszteroidokat (gyulladáscsökkentő gyógyszereket), amfotericin B-t) vagy lassú szívverést okozó gyógyszert is szed, mert ezek is fokozhatják a súlyos szívritmuszavarok kockázatát a Moxifloxacin-ratiopharm szedése során.
- Minden magnéziumot vagy alumíniumot tartalmazó gyógyszer, pl. a gyomor túlzott savasságát gátló gyógyszerek, a vasat vagy cinket tartalmazó gyógyszerek, valamint az emésztőrendszeri elváltozások kezelésére használt didanozint vagy szukralfátot tartalmazó gyógyszerek csökkenthetik a Moxifloxacin-ratiopharm hatását. Ezért a Moxifloxacin-ratiopharm-ot az egyéb gyógyszerek bevétele előtt vagy után 6 órával vegye be.
- Az aktív szén szájon át történő adagolása a Moxifloxacin-ratiopharm-mal egyidejűleg csökkenti a Moxifloxacin-ratiopharm hatását, ezért ezen gyógyszerek egyidejű alkalmazása nem javasolt.
- Ha jelenleg szájon át alkalmazott véralvadásgátlót (pl. warfarint) szed, szükségessé válhat, hogy kezelőorvosa ellenőrizze az Ön véralvadási idejét.
A Moxifloxacin-ratiopharm egyidejű bevétele étellel és itallal
A Moxifloxacin-ratiopharm hatását nem befolyásolják sem a tejtermékek, sem egyéb ételek.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ne szedjen Moxifloxacin-ratiopharm-ot, ha terhes vagy szoptat.
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Az állatkísérletek nem utalnak a gyógyszer termékenységet károsító hatására.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Moxifloxacin-ratiopharm szédülést vagy szédelgést okozhat, esetleg hirtelen, átmeneti látásvesztés, vagy rövid ideig tartó ájulás is elfordulhat. Ha ilyet érez, ne vezessen gépjárművet, és ne kezeljen munkagépeket.
3. Hogyan kell szedni a Moxifloxacin-ratiopharm-ot?
Adagolás
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolását illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja felnőttek számára: egy 400 mg-os filmtabletta naponta egyszer.
A Moxifloxacin-ratiopharm filmtablettát szájon át kell bevenni. A filmtablettát egészben kell lenyelni (a keserű íz elfedése miatt), megfelelő mennyiségű folyadékkal. A Moxifloxacin-ratiopharm-ot étkezésektől függetlenül is be lehet venni. Ajánlatos, hogy a gyógyszert lehetőség szerint mindennap ugyanazon időpontban vegye be.
Időskorúaknál és alacsony testtömegű betegeknél, vagy vesebetegeknél nincs szükség az adag módosítására.
A kezelés időtartama a fertőzés típusától függ. Ha kezelőorvosa másképp nem rendeli, a Moxifloxacin-ratiopharm filmtabletta szedésének ajánlott időtartama a következő:

Amennyiben a Moxifloxacin-ratiopharm filmtablettát egy kezeléssorozat részeként szedi, amelyet moxifloxacin oldatos infúzióval kezdtek, a javasolt szedési időtartam a következő:
- A tüdők kórházon kívül szerzett fertőzései (tüdőgyulladás) 7-14 nap
A legtöbb tüdőgyulladásban szenvedő beteget 4 napon belül átállították Moxifloxacin-ratiopharm filmtablettával való szájon át történő kezelésre.
- Bőr- és lágyrész fertőzések 7-21 nap
A legtöbb bőr- és lágyrész fertőzésben szenvedő beteget 6 napon belül átállították Moxifloxacin-ratiopharm filmtablettával való szájon át történő kezelésre.
Fontos, hogy a kezelést az előírt ideig folytassa, még akkor is, ha néhány nap után jobban érzi magát. Ha túl korán abbahagyja a gyógyszer szedését, lehetséges, hogy fertőzése nem gyógyul meg teljesen, a fertőzés visszatérhet, vagy az Ön állapota romolhat, illetve a baktériumok az antibiotikummal szemben ellenállóvá válhatnak.
Az előírt adag és terápiás időtartam nem léphető túl (lásd 2. pont "Tudnivalók a Moxifloxacin-ratiopharm szedése előtt", és a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" részt).
Ha az előírtnál több Moxifloxacin-ratiopharm-ot vett be
Ha az előírt napi egy filmtablettánál többet vett be, azonnal kérjen orvoshoz segítséget, és amennyiben lehetséges, vigye magával a megmaradt filmtablettákat, a gyógyszercsomagolást, vagy ezt a betegtájékoztatót, hogy megmutathassa kezelőorvosának vagy gyógyszerészének, hogy mit vett be.
Ha elfelejtette bevenni a Moxifloxacin-ratiopharm-ot
Ha elfelejtette bevenni a filmtablettát, amint eszébe jut, vegye be minél hamarabb, még ugyanazon a napon. Ha egy napi adag kimaradt, akkor a következő napon a normális adagot (egy filmtablettát) vegye be. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha további teendőit illetően bizonytalan, kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől.
Ha idő előtt abbahagyja a Moxifloxacin-ratiopharm szedését
Ha túl korán fejezi be ennek a gyógyszernek a szedését, lehetséges, hogy a fertőzése nem gyógyul meg teljesen. Kérjük, beszéljen kezelőorvosával, ha a kezelés vége előtt meg akarja szakítani a filmtabletták szedését.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A moxifloxacin-kezelés során az alábbi mellékhatásokat figyelték meg.
Gyakori mellékhatások (10 közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- ellenálló (rezisztens) baktériumok vagy gombák által okozott fertőzések, pl. Candida által okozott szájüregi (szájpenész) vagy hüvelyi fertőzések.
- fejfájás, szédülés
- szívritmus változás (EKG) alacsony kálium vérszintű betegeknél.
- hányinger, hányás, gyomor- és hasi fájdalom, hasmenés
- bizonyos májenzimek (transzaminázok) vérszintjének emelkedése
Nem gyakori mellékhatások (100 közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- alacsony vörösvértestszám, alacsony fehérvérsejtszám, bizonyos típusú fehérvérsejtek (neutrofilek) alacsony száma, a véralvadáshoz szükséges speciális vérsejtek számának csökkenése vagy növekedése, bizonyos típusú fehérvérsejtek (eozinofilek) számának növekedése, csökkent véralvadás
- allergiás reakció
- emelkedett vérzsírszint
- szorongás, nyugtalanság/izgatottság
- szúró érzés és/vagy zsibbadás, az ízérzékelés változása (nagyon ritkán az ízérzékelés teljes megszűnése), zavartság és dezorientáltság, alvászavarok (főként álmatlanság), reszketés, (forgó jellegű vagy eleséssel járó) szédülés, aluszékonyság
- látászavarok, beleértve a kettőslátást és a homályos látást
- szívritmus (EKG) változása, szívdobogás érzés, szabálytalan és szapora szívverés, súlyos szívritmuszavarok, szúró mellkasi fájdalom (angina pektorisz)
- értágulat
- nehézlégzés, beleértve az asztmás tüneteket
- csökkent étvágy és táplálékbevitel, puffadás és székrekedés, gyomorpanaszok (emésztési zavar/gyomorégés), gyomorhurut, egy bizonyos emésztőenzim (amiláz) vérszintjének emelkedése.
- beszűkült májfunkció (beleértve egy bizonyos májenzim (LDH) vérszintjének emelkedését), a szérum bilirubinszint emelkedése, bizonyos májenzimek (gamma-glutamil-transzferáz és/vagy alkalikus foszfatáz) vérszintjének emelkedése
- viszketés, bőrkiütés, csalánkiütés, száraz bőr
- ízületi fájdalom, izomfájdalom
- kiszáradás (dehidráció)
- rossz közérzet (főként gyengeség vagy fáradtság), fájdalmak, pl. hát-, mellkasi, medence- és végtagfájdalom, verejtékezés
Ritka mellékhatások (1000 közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- súlyos, hirtelen fellépő általános allergiás reakció, beleértve a nagyon ritkán előforduló életveszélyes sokkot (pl. légszomj, vérnyomásesés, felgyorsult pulzus), duzzanat (beleértve a légutak életveszélyes megduzzadását)
- emelkedett vércukorszint, emelkedett húgysavszint
- érzelmi labilitás, depresszió (amely nagyon ritkán önkárosításhoz vezet, úgymint öngyilkossági gondolatok vagy öngyilkossági kísérlet), hallucináció
- a tapintásérzés romlása, a szagérzékelés elváltozásai (beleértve annak teljes elvesztését is), abnormális álmok, egyensúlyzavar és rossz koordináció (a szédülés következtében), görcsrohamok, koncentrációs zavar, beszédzavar, a memória részleges vagy teljes elvesztése, az idegrendszert érintő problémák, pl. fájdalom, égő érzés, bizsergés, zsibbadás és/vagy gyengeség a végtagokban
- fülcsengés/fülzúgás, hallásromlás, beleértve a süketséget is (általában reverzíbilis)
- kórosan gyors szívverés, ájulás
- magas vérnyomás, alacsony vérnyomás
- nyelési nehézség, a szájnyálkahártya gyulladása, súlyos véres és/vagy nyálkás hasmenés (antibiotikum-kezeléssel összefüggő vastagbélgyulladás, beleértve az álhártyás vastagbélgyulladást), amely nagyon ritkán akár életveszélyes szövődményekhez is vezethet
- sárgaság (a szemfehérje vagy a bőr besárgulása), májgyulladás
- ínfájdalom és índuzzanat (íngyulladás), izomgörcs, izomrángás, izomgyengeség
Nagyon ritka mellékhatások (10 000 közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek)
- fokozott véralvadás, bizonyos speciális fehérvérsejtek számának jelentős csökkenése (agranulocitózis)
- meghasonulás érzése (mintha az illető nem önmaga lenne), elmebetegség (amely önkárosításhoz vezethet, úgymint öngyilkossági gondolatok, vagy öngyilkossági kísérletek)
- a bőr érzékenységének fokozódása
- átmeneti látáskiesés
- szívritmuszavar, életveszélyes rendszertelen szívverés, szívmegállás
- gyors és heves lefolyású májgyulladás, amely életveszélyes májelégtelenséghez vezethet (beleértve a halálos kimenetelű eseteket is)
- a bőr és a nyálkahártyák elváltozásai (fájdalmas hólyagok a száj-, az orr-, esetleg a hímvessző, illetve a hüvely nyálkahártyáján), amelyek esetenként életveszélyessé válhatnak (Stevens-Johnson-szindróma, toxikus epidermális nekrolízis)
- ínszakadás, ízületi gyulladás, izommerevség, a súlyos izomgyengeség (miaszténia grávisz) tüneteinek rosszabbodása
A fentieken túl az egyéb kinolon típusú antibiotikumokkal folytatott kezelés során a következő, a Moxifloxacin-ratiopharm szedésekor sem kizárható mellékhatások fordulhatnak elő: emelkedett nátrium vérszint, emelkedett kalcium vérszint, a vörösvértestek számának speciális csökkenése (hemolitikus anémia), izomsejt-károsodással járó izomreakciók, a bőr fokozott érzékenysége a napfényre vagy az ultraibolya fényre.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
5. Hogyan kell a Moxifloxacin-ratiopharm-ot tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Moxifloxacin-ratiopharm
- A készítmény hatóanyaga a moxifloxacin.
400 mg moxifloxacin filmtablettánként.
- Egyéb összetevők:
Tablettamag: mikrokristályos cellulóz, kroszkarmellóz-nátrium, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát.
Filmbevonat: hipromelllóz, makrogol 4000, vörös vasoxid (E172), titán-dioxid (E171).
Milyen a Moxifloxacin-ratiopharm külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Pirosas, illetve piros színű, hosszúkás, mindkét oldalán domború, metszett élű filmtabletta.
Csomagolás:
Filmtabletták PVC/PVDC/Alu-buborékcsomagolásban és dobozban.
A Moxifloxacin-ratiopharm 5, 7, 10, 14, 25 (5x5), 50 (5x10), 70 (7x10), 80 (16x5), illetve 100 (10x10), filmtablettát tartalmazó kiszerelésekben kerül forgalomba.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2012. 11. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!