Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

MOXIFLOXACIN-RATIOPHARM 400 mg filmtabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Hatóanyag:

moxifloxacin

Egyenértékűség:
moxifloxacin 400 mg filmtabletta
Kiegészítő információ
hirdetés

MOXIFLOXACIN-RATIOPHARM 400 mg filmtabletta 7x

Kiszerelés:

7x

Rendelhetőség:

V

Fogyasztói ár:

3 168 Ft

Törzskönyvi szám:

OGYI-T-22336/02

Státusz
TB támogatás

MOXIFLOXACIN-RATIOPHARM 400 mg filmtabletta 10x

Kiszerelés:

10x

Rendelhetőség:

V

Fogyasztói ár:

4 524 Ft

Törzskönyvi szám:

OGYI-T-22336/03

Státusz
TB támogatás

Alkalmazási előírás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

1. Milyen típusú gyógyszer a Moxifloxacin-ratiopharm és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Moxifloxacin-ratiopharm hatóanyaga a moxifloxacin, amely az antibiotikumok fluorokinolonoknak nevezett csoportjába tartozik. A Moxifloxacin-ratiopharm úgy hat, hogy elpusztítja a fertőzést okozó baktériumokat.
A Moxifloxacin-ratiopharm a 18 éves és idősebb betegek esetében a következő bakteriális eredetű fertőzések kezelésére használható, ha azokat olyan baktériumok okozzák, amelyek érzékenyek a moxifloxacinra. A Moxifloxacin-ratiopharm csak akkor használható ezeknek a fertőzéseknek a kezelésére, amikor az általában használt antibiotikumok nem használhatóak, vagy nem voltak hatékonyak.
- Az orrmelléküregek fertőzése, a légutak hosszantartó gyulladásának hirtelen rosszabbodása, vagy a nem kórházban szerzett tüdőgyulladás (pneumónia), kivéve a súlyos eseteket.
- A felső női nemi szervek enyhe, illetve közepesen súlyos fertőzéses betegségei (kismedencei gyulladásos betegség), beleértve a méhkürt és a méhnyálkahártya fertőzéseit.
A Moxifloxacin-ratiopharm önmagában nem elegendő az ilyen fertőzések kezelésére, ezért kezelőorvosa a filmtabletta mellé más, megfelelő antibiotikumot fog felírni Önnek a felső női nemi szervek fertőzéseinek kezelésére (lásd 2. pont "Tudnivalók a Moxifloxacin-ratiopharm szedése előtt")
Amennyiben az alábbiakban felsorolt bakteriális fertőzések mutattak javulást a kezdeti moxifloxacin oldatos infúzióval történő kezelés alatt, a Moxifloxacin-ratiopharm filmtablettát szintén felírhatja a kezelőorvosa a terápia kiegészítéseként:
- nem kórházban szerzett tüdőgyulladás (pneumónia),
- bőr- és lágyrész fertőzések
esetén.
A Moxifloxacin-ratiopharm nem alkalmazható kezdeti kezelésre semmilyen típusú bőr- és lágyrész fertőzésben illetve súlyos tüdőfertőzésben.
2. Tudnivalók a Moxifloxacin-ratiopharm szedése előtt
Vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával, ha nem biztos abban, hogy Ön az alábbi betegcsoportok valamelyikébe tartozik:
Ne szedje a Moxifloxacin-ratiopharm-ot
- ha allergiás a moxifloxacin hatóanyagra, egyéb kinolon típusú antibiotikumokra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- terhesség vagy szoptatás alatt;
- 18 év alatti életkorban;
- ha kinolon antibiotikumok szedésével kapcsolatosan az inakat érintő betegsége vagy elváltozása volt;
- ha Önnek
- veleszületett vagy a későbbiekben kialakult szívritmus rendellenessége (EKG-n, a szív elektromos működésének vizsgálatával kimutatható) van;
- a vérben sóháztartási zavara van (különösen alacsony kálium- vagy magnézium vérszint esetén);
- erősen lelassult szívritmusa (úgynevezett "bradikardiája") van;
- gyenge a szíve (szívelégtelenség);
- a kórtörténetében szívritmuszavarok (arritmiák) fordultak elő;
vagy
- Ön olyan egyéb gyógyszereket szed, amelyek bizonyos kóros EKG elváltozásokat okoznak (lásd a 2. pontban az "Egyéb gyógyszerek és a Moxifloxacin-ratiopharm" részt).
Minderre azért van szükség, mert a Moxifloxacin-ratiopharm EKG elváltozásokat okozhat, nevezetesen a QT-távolság megnyúlását, ami azt jelenti, hogy az elektromos jelek lassabban vezetődnek.
- Ha súlyos májbetegsége van, vagy ha a májenzimszintek (transzaminázok) a normálérték felső határának ötszörösét is meghaladják.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Moxifloxacin-ratiopharm szedése előtt beszéljen kezelőorvosával
- A Moxifloxacin-ratiopharm megváltoztathatja az Ön szívének az EKG-ját, különösen akkor, ha Ön nő vagy idős beteg. A Moxifloxacin-ratiopharm szedésének megkezdése előtt beszéljen kezelőorvosával, ha Ön egyidejűleg a vér káliumszintjét csökkentő gyógyszert is szed.
- Ha Ön epilepsziában vagy olyan kóros állapotban szenved, amely görcsrohamok kialakulására hajlamosít, beszéljen kezelőorvosával a Moxifloxacin-ratiopharm szedésének megkezdése előtt.
- Ha Önnek pszichés egészségügyi problémái vannak vagy voltak, beszéljen kezelőorvosával a Moxifloxacin-ratiopharm szedése előtt.
- Ha Ön súlyos izomgyengeségben (miaszténia gráviszban) szenved, akkor a Moxifloxacin-ratiopharm szedése során betegségének tünetei rosszabbodhatnak. Amennyiben úgy gondolja, hogy érintett, haladéktalanul beszéljen kezelőorvosával.
- Ha Önnél vagy az Ön családjában glukóz-6-foszfát-dehidrogenázhiány fordul elő (ritka öröklődő megbetegedés), tájékoztassa erről kezelőorvosát, aki el fogja dönteni, hogy a Moxifloxacin-ratiopharm alkalmas-e az Ön kezelésére.
- Ha Ön olyan szövődményes kismedencei fertőzéses betegségben szenved (pl. kísérő méhkürt-, petefészek-, vagy kismedencei tályog), amelynek kezelésére kezelőorvosa intravénás kezelést lát szükségesnek, akkor a Moxifloxacin-ratiopharm szedése nem megfelelő.
- A női felső nemi szervek enyhe, illetve közepesen súlyos fertőzéses betegségeinek kezelésére kezelőorvosának egy másik antibiotikumot is fel kell írnia a Moxifloxacin-ratiopharm mellé. Ha a tünetek 3 napos kezelés után nem javulnak, akkor értesítse kezelőorvosát.
Mialatt szedi a Moxifloxacin-ratiopharm-ot, figyeljen a következőkre:
- Ha szívdobogás érzése jelentkezik Önnél, vagy szívverését szabálytalannak érzi a kezelés időtartama alatt, azonnal értesítse kezelőorvosát. Kezelőorvosa EKG vizsgálatot rendelhet el szívritmusa ellenőrzésére.
- Az adag emelésével a szívproblémák kockázata is megnőhet, ezért az előírt adagolást be kell tartani.
- Nagyon ritkán súlyos, hirtelen allergiás reakció (anafilaxiás reakció/sokk) is kialakulhat, akár az első adag után az alábbi tünetekkel: mellkasi nyomásérzés, szédülés, hányinger vagy ájulás, illetve szédülés álló helyzetben. Ilyen esetben a Moxifloxacin-ratiopharm szedését azonnal abba kell hagyni, és azonnal orvosi segítséget kell kérni.
- A Moxifloxacin-ratiopharm gyorsan kialakuló vagy súlyos lefolyású májgyulladást okozhat, amely akár életveszélyes májelégtelenséghez is vezethet (a halálos kimenetelű eseteket is beleértve, lásd még a 4. "Lehetséges mellékhatások" pontot). Mielőtt folytatná a kezelést, keresse fel kezelőorvosát, ha a felsorolt tünetek valamelyikét észleli: a közérzet gyors romlása és/vagy hányinger, a szemfehérje besárgulásával, sötét vizelet, bőrviszketés, vérzékenységre való hajlam, vagy az agy máj okozta betegsége (ezek a májfunkció csökkenésének vagy a máj hirtelen és súlyos gyulladásának a jelei).
- Amennyiben bőrreakciót, hólyagosodást és/vagy bőrhámlást és/vagy nyálkahártya reakciókat tapasztal (lásd a 4. "Lehetséges mellékhatások" pont), akkor haladéktalanul forduljon kezelőorvosához, mielőtt folytatná a kezelést.
- A kinolon hatóanyag tartalmú antibiotikumok, köztük a Moxifloxacin-ratiopharm görcsöket okozhatnak. Ha ez előfordul Önnél, hagyja abba a Moxifloxacin-ratiopharm szedését, és azonnal forduljon kezelőorvosához.
- Neuropátiás tünetek előfordulhatnak, mint pl. fájdalom, égő, bizsergő érzés, zsibbadás és/vagy gyengeség. Ha ezt tapasztalja, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát a Moxifloxacin-ratiopharm-mal történő kezelés folytatása előtt.
- Előfordulhatnak pszichés egészségügyi problémák, amikor először kinolon hatóanyag tartalmú (beleértve a Moxifloxacin-ratiopharm-ot is) antibiotikum kezelést kap. Nagyon ritka esetekben a kialakult depresszió vagy pszichés egészségügyi probléma öngyilkossági gondolatokhoz és önkárosító magatartáshoz, pl. öngyilkossági kísérlethez vezethet (lásd a 4. "Lehetséges mellékhatások" pont). Ha Önnél hasonló reakciók jelentkeznek, hagyja abba a Moxifloxacin-ratiopharm szedését, és azonnal tájékoztassa kezelőorvosát.
- Hasmenés léphet fel az antibiotikumok szedésekor vagy azt követően, beleértve a Moxifloxacin-ratiopharm-ot is. Ha ez súlyossá vagy tartóssá válik, vagy ha vért vagy nyákot lát a székletében, azonnal hagyja abba a Moxifloxacin-ratiopharm szedését, és beszéljen kezelőorvosával. Ilyenkor ne vegyen be bélmozgást megállító vagy lassító gyógyszert.
- A Moxifloxacin-ratiopharm szedése esetenként ínfájdalmat vagy íngyulladást okozhat, már a kezelés megkezdését követő 48 órán belül, de akár a Moxifloxacin-ratiopharm-kezelés befejezését követő több hónappal is. Az íngyulladás és ínfájdalom kockázata nagyobb, ha Ön időskorú vagy jelenleg kortikoszteroid kezelésben részesül. Az íngyulladás vagy a fájdalom első jelére a Moxifloxacin-ratiopharm szedését abba kell hagyni, az érintett testrész(eke)t nyugalomba kell helyezni, és azonnal a kezelőorvoshoz kell fordulni. Kerüljön minden szükségtelen testmozgást, mert ez növelheti az ínszakadás kockázatát (lásd 2. pont "Ne szedje a Moxifloxacin-ratiopharm-ot" részt és 4. "Lehetséges mellékhatások" pont).
- Ha Ön idős és vesepanaszai vannak, figyeljen nagyon arra, hogy elegendő folyadékot fogyasszon, mert az elégtelen folyadékbevitel kiszáradáshoz vezethet, ami a veseelégtelenség kialakulásának kockázatát növeli.
- Ha látása romlik, vagy bármilyen szempanasza jelentkezne, mialatt Moxifloxacin-ratiopharm filmtablettát szed, azonnal forduljon szemészhez (lásd 2. pont "A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre" rész és 4. "Lehetséges mellékhatások" pont).
- A kinolon antibiotikumok érzékennyé tehetik a bőrt a napfényre vagy az ultraibolya sugárzásra. Óvakodjon a hosszantartó vagy erős napsugárzástól, és ne használjon szoláriumot és ultraibolya lámpát a Moxifloxacin-ratiopharm szedésének ideje alatt.
- Súlyos égések, mélyen fekvő szövetek fertőzései és a cukorbetegek lábfertőzésével kapcsolatos csontvelőgyulladással szövődött fertőzések (oszteomielitisz) kezelése során a moxifloxacin oldatos infúzió hatékonyságát még nem igazolták.
Gyermekek és serdülők
18 év alatti gyermekeknek és serdülőknek ne adja ezt a gyógyszert, mert ebben a korcsoportban nem állapították meg a hatásosságot és biztonságosságot (lásd a "Ne szedje a Moxifloxacin-ratiopharm-ot" részt).
Egyéb gyógyszerek és a Moxifloxacin-ratiopharm
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A Moxifloxacin-ratiopharm-ra vonatkozóan az alábbiakat tartsa szem előtt:
- Ha Ön a Moxifloxacin-ratiopharm-mal együtt olyan gyógyszert szed, ami befolyásolja a szívműködést, akkor fokozott a kockázata annak, hogy szívritmusa megváltozik. Éppen ezért ne szedje együtt a Moxifloxacin-ratiopharm-ot a következő gyógyszerekkel:
- egyes szívritmust szabályozó szerek (pl. a kinidin, hidrokinidin, dizopiramid, amiodaron, szotalol, dofetilid, ibutilid),
- antipszichotikumok (pl. fenotiazin, pimozid, szertindol, haloperidol, szultoprid),
- triciklikus antidepresszánsok,
- egyes kórokozók (mikrobák) elleni szerek (pl. szakvinavir, sparfloxacin, intravénás eritromicin, pentamidin, malária elleni szerek, különösen a halofantrin),
- egyes antihisztaminok (pl. terfenadin, asztemizol, mizolasztin),
- egyéb gyógyszerek (pl. ciszaprid, intravénás vinkamin, bepridil és difemanil).
- Tájékoztatnia kell kezelőorvosát, ha egyidejűleg a vér káliumszintjét csökkentő (pl. néhány vízhajtót, hashajtót és (nagy dózisú) beöntést vagy kortikoszteroidokat (gyulladáscsökkentő gyógyszereket), amfotericin B-t) vagy lassú szívverést okozó gyógyszert is szed, mert ezek is fokozhatják a súlyos szívritmuszavarok kockázatát a Moxifloxacin-ratiopharm szedése során.
- Minden magnéziumot vagy alumíniumot tartalmazó gyógyszer, pl. a gyomor túlzott savasságát gátló gyógyszerek, a vasat vagy cinket tartalmazó gyógyszerek, valamint az emésztőrendszeri elváltozások kezelésére használt didanozint vagy szukralfátot tartalmazó gyógyszerek csökkenthetik a Moxifloxacin-ratiopharm hatását. Ezért a Moxifloxacin-ratiopharm-ot az egyéb gyógyszerek bevétele előtt vagy után 6 órával vegye be.
- Az aktív szén szájon át történő adagolása a Moxifloxacin-ratiopharm-mal egyidejűleg csökkenti a Moxifloxacin-ratiopharm hatását, ezért ezen gyógyszerek egyidejű alkalmazása nem javasolt.
- Ha jelenleg szájon át alkalmazott véralvadásgátlót (pl. warfarint) szed, szükségessé válhat, hogy kezelőorvosa ellenőrizze az Ön véralvadási idejét.
A Moxifloxacin-ratiopharm egyidejű bevétele étellel és itallal
A Moxifloxacin-ratiopharm hatását nem befolyásolják sem a tejtermékek, sem egyéb ételek.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ne szedjen Moxifloxacin-ratiopharm-ot, ha terhes vagy szoptat.
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Az állatkísérletek nem utalnak a gyógyszer termékenységet károsító hatására.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Moxifloxacin-ratiopharm szédülést vagy szédelgést okozhat, esetleg hirtelen, átmeneti látásvesztés, vagy rövid ideig tartó ájulás is elfordulhat. Ha ilyet érez, ne vezessen gépjárművet, és ne kezeljen munkagépeket.
3. Hogyan kell szedni a Moxifloxacin-ratiopharm-ot?
Adagolás
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolását illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja felnőttek számára: egy 400 mg-os filmtabletta naponta egyszer.
A Moxifloxacin-ratiopharm filmtablettát szájon át kell bevenni. A filmtablettát egészben kell lenyelni (a keserű íz elfedése miatt), megfelelő mennyiségű folyadékkal. A Moxifloxacin-ratiopharm-ot étkezésektől függetlenül is be lehet venni. Ajánlatos, hogy a gyógyszert lehetőség szerint mindennap ugyanazon időpontban vegye be.
Időskorúaknál és alacsony testtömegű betegeknél, vagy vesebetegeknél nincs szükség az adag módosítására.
A kezelés időtartama a fertőzés típusától függ. Ha kezelőorvosa másképp nem rendeli, a Moxifloxacin-ratiopharm filmtabletta szedésének ajánlott időtartama a következő:

Amennyiben a Moxifloxacin-ratiopharm filmtablettát egy kezeléssorozat részeként szedi, amelyet moxifloxacin oldatos infúzióval kezdtek, a javasolt szedési időtartam a következő:
- A tüdők kórházon kívül szerzett fertőzései (tüdőgyulladás) 7-14 nap
A legtöbb tüdőgyulladásban szenvedő beteget 4 napon belül átállították Moxifloxacin-ratiopharm filmtablettával való szájon át történő kezelésre.
- Bőr- és lágyrész fertőzések 7-21 nap
A legtöbb bőr- és lágyrész fertőzésben szenvedő beteget 6 napon belül átállították Moxifloxacin-ratiopharm filmtablettával való szájon át történő kezelésre.
Fontos, hogy a kezelést az előírt ideig folytassa, még akkor is, ha néhány nap után jobban érzi magát. Ha túl korán abbahagyja a gyógyszer szedését, lehetséges, hogy fertőzése nem gyógyul meg teljesen, a fertőzés visszatérhet, vagy az Ön állapota romolhat, illetve a baktériumok az antibiotikummal szemben ellenállóvá válhatnak.
Az előírt adag és terápiás időtartam nem léphető túl (lásd 2. pont "Tudnivalók a Moxifloxacin-ratiopharm szedése előtt", és a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" részt).
Ha az előírtnál több Moxifloxacin-ratiopharm-ot vett be
Ha az előírt napi egy filmtablettánál többet vett be, azonnal kérjen orvoshoz segítséget, és amennyiben lehetséges, vigye magával a megmaradt filmtablettákat, a gyógyszercsomagolást, vagy ezt a betegtájékoztatót, hogy megmutathassa kezelőorvosának vagy gyógyszerészének, hogy mit vett be.
Ha elfelejtette bevenni a Moxifloxacin-ratiopharm-ot
Ha elfelejtette bevenni a filmtablettát, amint eszébe jut, vegye be minél hamarabb, még ugyanazon a napon. Ha egy napi adag kimaradt, akkor a következő napon a normális adagot (egy filmtablettát) vegye be. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha további teendőit illetően bizonytalan, kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől.
Ha idő előtt abbahagyja a Moxifloxacin-ratiopharm szedését
Ha túl korán fejezi be ennek a gyógyszernek a szedését, lehetséges, hogy a fertőzése nem gyógyul meg teljesen. Kérjük, beszéljen kezelőorvosával, ha a kezelés vége előtt meg akarja szakítani a filmtabletták szedését.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A moxifloxacin-kezelés során az alábbi mellékhatásokat figyelték meg.
Gyakori mellékhatások (10 közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- ellenálló (rezisztens) baktériumok vagy gombák által okozott fertőzések, pl. Candida által okozott szájüregi (szájpenész) vagy hüvelyi fertőzések.
- fejfájás, szédülés
- szívritmus változás (EKG) alacsony kálium vérszintű betegeknél.
- hányinger, hányás, gyomor- és hasi fájdalom, hasmenés
- bizonyos májenzimek (transzaminázok) vérszintjének emelkedése
Nem gyakori mellékhatások (100 közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- alacsony vörösvértestszám, alacsony fehérvérsejtszám, bizonyos típusú fehérvérsejtek (neutrofilek) alacsony száma, a véralvadáshoz szükséges speciális vérsejtek számának csökkenése vagy növekedése, bizonyos típusú fehérvérsejtek (eozinofilek) számának növekedése, csökkent véralvadás
- allergiás reakció
- emelkedett vérzsírszint
- szorongás, nyugtalanság/izgatottság
- szúró érzés és/vagy zsibbadás, az ízérzékelés változása (nagyon ritkán az ízérzékelés teljes megszűnése), zavartság és dezorientáltság, alvászavarok (főként álmatlanság), reszketés, (forgó jellegű vagy eleséssel járó) szédülés, aluszékonyság
- látászavarok, beleértve a kettőslátást és a homályos látást
- szívritmus (EKG) változása, szívdobogás érzés, szabálytalan és szapora szívverés, súlyos szívritmuszavarok, szúró mellkasi fájdalom (angina pektorisz)
- értágulat
- nehézlégzés, beleértve az asztmás tüneteket
- csökkent étvágy és táplálékbevitel, puffadás és székrekedés, gyomorpanaszok (emésztési zavar/gyomorégés), gyomorhurut, egy bizonyos emésztőenzim (amiláz) vérszintjének emelkedése.
- beszűkült májfunkció (beleértve egy bizonyos májenzim (LDH) vérszintjének emelkedését), a szérum bilirubinszint emelkedése, bizonyos májenzimek (gamma-glutamil-transzferáz és/vagy alkalikus foszfatáz) vérszintjének emelkedése
- viszketés, bőrkiütés, csalánkiütés, száraz bőr
- ízületi fájdalom, izomfájdalom
- kiszáradás (dehidráció)
- rossz közérzet (főként gyengeség vagy fáradtság), fájdalmak, pl. hát-, mellkasi, medence- és végtagfájdalom, verejtékezés
Ritka mellékhatások (1000 közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- súlyos, hirtelen fellépő általános allergiás reakció, beleértve a nagyon ritkán előforduló életveszélyes sokkot (pl. légszomj, vérnyomásesés, felgyorsult pulzus), duzzanat (beleértve a légutak életveszélyes megduzzadását)
- emelkedett vércukorszint, emelkedett húgysavszint
- érzelmi labilitás, depresszió (amely nagyon ritkán önkárosításhoz vezet, úgymint öngyilkossági gondolatok vagy öngyilkossági kísérlet), hallucináció
- a tapintásérzés romlása, a szagérzékelés elváltozásai (beleértve annak teljes elvesztését is), abnormális álmok, egyensúlyzavar és rossz koordináció (a szédülés következtében), görcsrohamok, koncentrációs zavar, beszédzavar, a memória részleges vagy teljes elvesztése, az idegrendszert érintő problémák, pl. fájdalom, égő érzés, bizsergés, zsibbadás és/vagy gyengeség a végtagokban
- fülcsengés/fülzúgás, hallásromlás, beleértve a süketséget is (általában reverzíbilis)
- kórosan gyors szívverés, ájulás
- magas vérnyomás, alacsony vérnyomás
- nyelési nehézség, a szájnyálkahártya gyulladása, súlyos véres és/vagy nyálkás hasmenés (antibiotikum-kezeléssel összefüggő vastagbélgyulladás, beleértve az álhártyás vastagbélgyulladást), amely nagyon ritkán akár életveszélyes szövődményekhez is vezethet
- sárgaság (a szemfehérje vagy a bőr besárgulása), májgyulladás
- ínfájdalom és índuzzanat (íngyulladás), izomgörcs, izomrángás, izomgyengeség
Nagyon ritka mellékhatások (10 000 közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek)
- fokozott véralvadás, bizonyos speciális fehérvérsejtek számának jelentős csökkenése (agranulocitózis)
- meghasonulás érzése (mintha az illető nem önmaga lenne), elmebetegség (amely önkárosításhoz vezethet, úgymint öngyilkossági gondolatok, vagy öngyilkossági kísérletek)
- a bőr érzékenységének fokozódása
- átmeneti látáskiesés
- szívritmuszavar, életveszélyes rendszertelen szívverés, szívmegállás
- gyors és heves lefolyású májgyulladás, amely életveszélyes májelégtelenséghez vezethet (beleértve a halálos kimenetelű eseteket is)
- a bőr és a nyálkahártyák elváltozásai (fájdalmas hólyagok a száj-, az orr-, esetleg a hímvessző, illetve a hüvely nyálkahártyáján), amelyek esetenként életveszélyessé válhatnak (Stevens-Johnson-szindróma, toxikus epidermális nekrolízis)
- ínszakadás, ízületi gyulladás, izommerevség, a súlyos izomgyengeség (miaszténia grávisz) tüneteinek rosszabbodása
A fentieken túl az egyéb kinolon típusú antibiotikumokkal folytatott kezelés során a következő, a Moxifloxacin-ratiopharm szedésekor sem kizárható mellékhatások fordulhatnak elő: emelkedett nátrium vérszint, emelkedett kalcium vérszint, a vörösvértestek számának speciális csökkenése (hemolitikus anémia), izomsejt-károsodással járó izomreakciók, a bőr fokozott érzékenysége a napfényre vagy az ultraibolya fényre.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
5. Hogyan kell a Moxifloxacin-ratiopharm-ot tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Moxifloxacin-ratiopharm
- A készítmény hatóanyaga a moxifloxacin.
400 mg moxifloxacin filmtablettánként.
- Egyéb összetevők:
Tablettamag: mikrokristályos cellulóz, kroszkarmellóz-nátrium, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát.
Filmbevonat: hipromelllóz, makrogol 4000, vörös vasoxid (E172), titán-dioxid (E171).
Milyen a Moxifloxacin-ratiopharm külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Pirosas, illetve piros színű, hosszúkás, mindkét oldalán domború, metszett élű filmtabletta.
Csomagolás:
Filmtabletták PVC/PVDC/Alu-buborékcsomagolásban és dobozban.
A Moxifloxacin-ratiopharm 5, 7, 10, 14, 25 (5x5), 50 (5x10), 70 (7x10), 80 (16x5), illetve 100 (10x10), filmtablettát tartalmazó kiszerelésekben kerül forgalomba.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Helyettesíthetőség

Az helyettesítőség és a hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

hirdetés