További cikkek a Tüdőgyógyászat rovatból

Kutatások szerint a legújabb glükózcsökkentő gyógyszerek csökkenthetik a vese- és légúti betegségek kockázatát

A Hongkongi Egyetem Orvostudományi Karának Farmakológiai és Gyógyszerészeti Tanszékének kutatócsoportja (HKUMed) felfedezte, hogy a nátrium-glükóz kotranszporter 2 gátlók (SGLT2i) csökkenthetik a vese- és légúti betegségek kockázatát, beleértve a végstádiumú vesebetegséget (ESRD), az obstruktív légúti betegség (OAD) és a tüdőgyulladást.

hirdetés

Ezek a vizsgálatok új, valós bizonyítékokat szolgáltattak arra vonatkozóan, hogy az SGLT2-gátlók extra-glikémiás védelmet biztosíthatnak a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknek, és potenciálisan jobb alternatívái lehetnek a glükózcsökkentő gyógyszerek egy régebbi osztályának, a dipeptidil-peptidáz-4-gátlóknak (DPP4i). A felfedezést a The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism és a JAMA Network Open folyóiratokban publikálták.

Az SGLT2i a második vonalbeli glükózcsökkentő gyógyszerek új osztálya a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére. Placebo-kontrollos klinikai vizsgálatok és nemzetközi megfigyeléses vizsgálatok kimutatták, hogy a glikémiás kontroll mellett az SGLT2i szív- és érrendszeri, valamint renális védelmet is biztosított a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél.

Nem világos azonban, hogy az SGLT2i-k jobb kardiorenális védelmet nyújthatnak-e az elmúlt években széles körben felírt régebbi glükózcsökkentő gyógyszerek egyes osztályaihoz, például a DPP4i-hez viszonyítva. Kutatók egy retrospektív kohorsz-vizsgálatot végeztek az SGLT2i-k és négy renális kimenetel (ESRD, albuminuria, akut veseelégtelenség (ARF) és becsült glomeruláris filtrációs ráta (eGFR) csökkenése) közötti összefüggés értékelésére.

A kutatók egy másik retrospektív kohorszvizsgálatot is végeztek, hogy megvizsgálják az SGLT2i-kezelés és az OAD, illetve a tüdőgyulladás kockázata közötti összefüggést, mivel kimutatták, hogy egyes állatkísérletekben az SGLT2i-k gátolják a tüdő NLRP3 gyulladásos aktivációját, amely az asztmás légúti gyulladásban és a krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) egyaránt szerepet játszik.

Egy több mint 30 000 hongkongi, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegből álló csoportból, a potenciális zavaró tényezők kiigazítását követően azt találták, hogy a DPP4i-hez képest az SGLT2i az ESRD kockázatának 81%-os csökkenésével járt, az ARF kockázata 70%-kal, az albuminuria kockázata 50%-kal csökkent, valamint az eGFR csökkenése lassabb volt. Ezek az eredmények megegyeztek a korábbi klinikai vizsgálatok eredményeivel, és valós bizonyítékokat szolgáltattak arra vonatkozóan, hogy az SGLT2i-k további vesevédő hatást fejthetnek ki.

A légúti kimenetelek tekintetében az SGLT2i-kezelés az OAD kockázatának 35%-os, az OAD exacerbációinak 46%-os, valamint a tüdőgyulladás kockázatának 41%-os csökkenésével járt. Az eredmények új bizonyítékokat mutattak arra vonatkozóan, hogy az SGLT2i-k védelmet nyújthatnak az OAD és a tüdőgyulladás ellen.

Dr. Cheung Ching-lung, a HKUMed Farmakológiai és Gyógyszerészeti Tanszékének docense megjegyezte: "A vizsgálatok megfigyeléses jellege miatt további klinikai vizsgálatokat és a különböző populációkból és alcsoportokból származó tanulmányok összevont elemzését kell végezni annak igazolására, hogy az SGLT2i a DPP4i jobb alternatívája lehet-e, és extraglikémiás gyógyszerként is használható-e."

 

Philip C. M. Au et al, Association of Sodium-Glucose Cotransporter 2 Inhibitor vs Dipeptidyl Peptidase-4 Inhibitor Use With Risk of Incident Obstructive Airway Disease and Exacerbation Events Among Patients With Type 2 Diabetes in Hong Kong, JAMA Network Open (2023). DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2022.51177

Philip C M Au et al, Association Between SGLT2 Inhibitors vs DPP-4 Inhibitors and Risk of Pneumonia Among Patients With Type 2 Diabetes, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (2021). DOI: 10.1210/clinem/dgab818

Philip C M Au et al, Association Between SGLT2 Inhibitors vs DPP4 Inhibitors and Renal Outcomes Among Patients With Type 2 Diabetes, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (2022). DOI: 10.1210/clinem/dgac164

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

JAMA Network Open

The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism

Ajánlott cikkek