Súlyosbíthatja a COPD-s betegek állapotát a Covid

A COPD-s betegek állapotát súlyosbíthatja a Covid-19, idős pácienseknél a koronavírus előidézheti a tüdőbetegséget, írja az Új Szó.

A krónikus obstruktív tüdőbetegséget (COPD) 80 százalékban a dohányzás okozza, a Covid-19-nél sokkal lassabb a lefolyása – írta a pozsonyi Új Szó. Marta Hájková, az egészségügyi minisztérium tüdőgyógyászati és fiziológiai szakértője figyelmeztet, hogy a negatív teszt után se hagyjuk figyelmen kívül a tüneteinket.

Szlovákiában a lakosság több mint egy százaléka szenved COPD-ben. Nagyon fontos a betegség korai diagnózisa és mielőbbi hosszú távú kezelése. "A COPD akut, gyógyíthatatlan és progresszív betegség, amelyet igyekszünk minél korábban felfedezni. Nagyon jó és gyors diagnosztikai módszerekkel rendelkezünk. A betegek azonban most, a világjárvány idején nem jönnek el hozzánk, mert félnek." A betegséget sok esetben már csak előrehaladott stádiumban ismerik fel. "Lassan, hosszú évek alatt alakul ki, amelyek során előfordulhat sípoló légzés, krónikus köhögés, váladék és mellkasi zihálás. Fokozódó intenzív fáradtság is jelentkezhet vagy árulkodó jel lehet a test végtagjainak elkékülése."

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Új szó

Ajánlott cikkek