Új kutatási eredmények a rákos betegségek detektálása terén

Egy új kutatás eredményei szerint a tumorsejtekből származó mutáns DNS-darabkák egy speciális vérvizsgálat segítségével már akkor is kimutathatóak, amikor más módszerrel nem, és még semmilyen tünet nem jelentkezik.

hirdetés

A kutatás feltárta, hogy a vizsgálatba bevont 124, előrehaladott daganatos betegségben szenvedő alany vérében kimutatható volt a tumorokban jelen lévő genetikai mutációk 73 százaléka. Emellett a betegek fehérvérsejtjeinek szekvenálása által a kutatók ki tudták szűrni azokat a mutációkat, amelyek a természetes öregedési folyamat eredményeként keletkeztek.

Az ismert daganatos betegségek és a mutáns DNS közötti közvetlen kapcsolat feltárása fontos lépés a daganatos betegségek vérvizsgálattal való kimutatásának irányába – mondta a vizsgálat vezetője. A következő lépés a vizsgálat nagyobb méretekben és többféle daganattípuson való folytatása.

Az elmélet szerint a daganat korai detektálása és annak megállapítása, hogy milyen sebességgel növekszik és mennyire agresszív, segíthet az orvosoknak egy sokkal hatékonyabb kezelés megtervezésében, többek között immunterápiás szerek alkalmazásával. Ezt a ténylegesen korai detektálást két újabb felfedezés teszi lehetővé: az egyik a DNS-szekvenálás fejlődése és az adatok számítógépes feldolgozásában elért áttörés, a másik pedig az ezzel összefüggő adatelemzés forradalma.

Az új diagnosztikai eljárások azt használják ki, hogy a sejtekből az életciklusuk során kis mennyiségű DNS kijut, és ez a tumorsejtekre is jellemző. A nehézséget az okozza, hogy ennek a DNS-nek csak töredéke származik daganatos sejtekből, aminek a kimutatásához nagyon érzékeny módszerekre van szükség.

Jelenleg olyan biopsziás vizsgálatok állnak rendelkezésre, amelyek segítségével a tumorokból származó és a vérben jelen lévő DNS kimutatható, ami segít a megfelelő daganatellenes kezelés kiválasztásában, a betegség fázisainak nyomon követésében, illetve gyorsabban felismerhető, ha a daganat egy kezelést követően kiújul. Viszont a daganatos betegségek vérvizsgálaton alapuló diagnosztizálása még nem valósult meg.

Az új kutatás most annyiban különbözik az eddigiektől, hogy ez alkalommal – a Google, Amazon és más cégek támogatásának köszönhetően - sikerült megfelelő anyagi hátteret teremteni olyan, nagy volumenű klinikai vizsgálatok elvégzéséhez, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a vérben megjelenő mutáns DNS szerepét megfelelően feltárják.

„Nem elegendő az, hogy korán felismerünk egy daganatos betegséget, az is éppolyan fontos, hogy megállapítsuk, melyik daganat milyen jellemzőkkel rendelkezik” – mondta a kutatás vezetője.

A tervezett klinikai vizsgálatokba 10 ezer beteget fognak bevonni: 7000 vizsgálati alanyt, akiknél daganatos betegséget diagnosztizáltak, és 3000 alanyt, akinél nem találtak tumort. Egy emlőrákot értékelő utánkövetési vizsgálatba 120 ezer résztvevő bevonását tervezik.

dns

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Medical Xpress