Címke: dns

A várandósság hossza összefügghet a magzat DNS-ének kémiai változásaival

A várandósság hossza és a gyerek DNS-ének kémiai változásai közötti kapcsolatot térképezte fel egy nemzetközi kutatócsoport svéd tudósok vezetésével több mint hatezer újszülött adatait vizsgálva.

Megjelenés: 2020. 07. 28.
Tovább

A rák több mint 50 típusát mutatja ki egy új vérvizsgálat

A rák több mint 50 típusát mutathatja ki egy egyszerű vérvizsgálat, gyakran az első jelek vagy tünetek megjelenése előtt egy új kutatás szerint.

Megjelenés: 2020. 03. 31.
Tovább

Az autizmus új okaira bukkantak kutatók a hulladék DNS-ben

Amerikai kutatók mesterséges intelligencia alkalmazásával igazolták, hogy az úgynevezett hulladék DNS mutációi autizmust okozhatnak.

Megjelenés: 2019. 06. 04. | Frissítve: 2019. 06. 05.
Tovább

Brit kutatók szerint a sperma DNS-károsodása okozhat többszöri vetélést

A férfi spermájának nagyobb mértékű DNS-károsodása okozhatja a nőknél a többszörös vetélést - derítették ki brit kutatók egy kisebb tanulmányban.

Megjelenés: 2019. 04. 15.
Tovább

Nyolcféle daganatot képes kimutatni az új vérvizsgálat

A Johns Hopkins Kimmel Cancer Center kutatói kifejlesztettek egy olyan vérvizsgálatot, amellyel nyolcféle daganat kimutatható egyetlen vizsgálattal, és a tumor helyének azonosításában is segítséget nyújt.

Megjelenés: 2018. 11. 26.
Tovább

Hét súlyos betegséggel is összefüggésben van az Epstein-Barr vírusfertőzés

Amerikai kutatók által végzett vizsgálatok eredményei szerint a mononucleosist okozó Epstein-Barr vírus számos egyéb betegség kockázatát is növeli, többek között a szisztémás lupus erythematosus, sclerosis multiplex, rheumatoid arthritis, juvenilis idiopátiás arthritis, gyulladásos bélbetegség, glutén enteropathia és 1-es típusú diabetes kockázatát.

Megjelenés: 2018. 08. 28.
Tovább

Az orvosi diagnosztika jövője

A tumorok, a szív-érrendszeri betegségek és a fertőzések kimutatására is alkalmas az a módszer, melyet az anyai vérből történő magzati DNS-vizsgálatnál is használnak. A legújabb kutatási eredményekről a Debreceni Egyetemen tartottak nemzetközi konferenciát.

Megjelenés: 2018. 06. 25.
Tovább

Új kutatási eredmények a rákos betegségek detektálása terén

Egy új kutatás eredményei szerint a tumorsejtekből származó mutáns DNS-darabkák egy speciális vérvizsgálat segítségével már akkor is kimutathatóak, amikor más módszerrel nem, és még semmilyen tünet nem jelentkezik.

Megjelenés: 2017. 06. 14.
Tovább

Magyar és amerikai kutatók közös eredménye is segíthet a szuperbaktériumok ellen

Új, ígéretes gyógyszercélpont merült fel a baktériumok elleni küzdelemben. Az antibiotikum-rezisztencia korunk egyik legsúlyosabb egészségügyi problémája. Az ELTE-MTA Lendület Motorenzimológiai Kutatócsoport cikke a PNAS-ben jelent meg.

Megjelenés: 2017. 03. 06.
Tovább