További cikkek a Onkológia rovatból

Nyolcféle daganatot képes kimutatni az új vérvizsgálat

A Johns Hopkins Kimmel Cancer Center kutatói kifejlesztettek egy olyan vérvizsgálatot, amellyel nyolcféle daganat kimutatható egyetlen vizsgálattal, és a tumor helyének azonosításában is segítséget nyújt.

hirdetés

A CancerSEEK nevű teszt egy egyedülálló, nem invazív vizsgálat, ami nyolcféle tumorfehérje szintjét és karcinogén génmutációk jelenlétét mutatja ki a vérben keringő DNS-ből. Az új teszt célja, hogy ez a nyolc daganattípus gyorsan és egyszerűen kimutatható legyen. A szűrővizsgálat által kimutatható nyolc daganattípus az Egyesült Államokban a daganatos halálozások több mint 60 százalékáért felelősek, és öt betegség esetében egyáltalán nincs szűrővizsgálatra lehetőség.

„A kiválasztott biomarkerek kombinációjának segítségével teljesen új megvilágításba kerül a daganatos betegségek korai diagnosztizálása” – mondta a kutatócsoport vezetője.

„A keringő tumor-DNS mutációk a daganatok rendkívül specifikus markerei lehetnek. Ezt a magas szintű specifikusságot kihasználva az volt a célunk, hogy egy kicsi, de hatékony panelt fejlesszünk ki, ami képes kimutatni legalább egy mutációt. Valójában a mutációpanel korlátozott mérete alapvető fontosságú az álpozitív eredmények kiküszöbölése érdekében.”

A kutatók kiindulásként több száz gént és 40 proteinmarkert vizsgáltak meg, ezek közül végül 16 génszegmens és nyolc protein maradt a vizsgálat végleges célpontja. Arra is felhívják a figyelmet, hogy ez a molekuláris teszt kizárólag rákszűrésre alkalmas, vagyis alapvetően különbözik a többi, terápiás célú molekuláris vizsgálattól.

Az új teszt tumorspecifikussága több mint 99 százalék. „A nagyon magas specifikusság alapvető fontosságú, mivel az álpozitív eredmények miatt a betegeken szükségtelenül kell invazív vizsgálatokat és beavatkozásokat végezni.” A tesztet 812 egészséges kontroll alanyon próbálták ki, és csupán 7 esetben adott álpozitív eredményt.

A tesztet 1005 beteg részvételével értékelték, akik nem metasztatikus, I-III fázisú petefészek-, máj-, gyomor-, hasnyálmirigy-, nyelőcső-, vastagbél- vagy végbél-, tüdő- vagy emlőrákban szenvedtek. A teljes medián szenzitivitás 70 százalékos volt, petefészekrák esettében elérte a 98 százalékot, míg emlőrák esetében 33 százalék volt. Annál az öt daganattípusnál, amelyeknél jelenleg nem áll rendelkezésre szűrővizsgálat – petefészek-, máj-, gyomor-, hasnyálmirigy- és nyelőcső daganatok – a szenzitivitás 69 és 98 százalék között mozgott.

A CancerSEEK tesztet elméletileg az alapellátásban is el lehet végezni az egyéb rutin vérvizsgálatokkal párhuzamosan. „Ez az új vizsgálat jelentősen befolyásolhatja a betegek sorsát. A daganatos betegségek korai detektálása számos lehetőséget teremt arra, hogy a betegség kimenetelét javítsuk. Optimális esetben a daganatot sikerül olyan korai fázisban diagnosztizálni, hogy a műtét is elég a sikeres terápiához, de a többi esetben is sokkal jobb hatásfokú lesz a szisztémás daganatellenes kezelés.”

J.D. Cohen el al., "Detection and localization of surgically resectable cancers with a multi-analyte blood test," Science (2018). science.sciencemag.org/cgi/doi … 1126/science.aar3247

Fordította: Dr. Kaló Anna

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MedicalExpress

Ajánlott cikkek