Új stratégiával a hepatitis B fertőzés gyógyításáért

A Karolinska Intézet és a hannoveri orvostudományi egyetem kutatói két tanulmányt tettek közzé, amelyek azt foglalják össze, hogy az immunrendszer hogyan reagál és aktivizálódik a HBV-vel szemben a terápia megszakítása után.

hirdetés

A kutatás eredményei, amelyek a Journal of Infectious Diseases folyóiratban jelentek meg, alapul szolgálhatnak új kezelési stratégiák kidolgozásához.

A krónikus hepatitis B fertőzés világszerte mintegy 250 millió embert érint. A HBV fertőzés kezelésére leggyakrabban alkalmazott szerek a nukleozid és nukleotid analógok, de ez a terápia csak gátolja a vírus szaporodását és ritkán sikerül elérni a kórokozó eradikációját, ezért a betegeknek életük végéig szedniük kell a gyógyszert.

Emiatt a kutatók folyamatosan tanulmányozzák a potenciális új kezelési stratégiákat, amelyekkel a HBV teljesen eliminálható lehet. Az egyik ilyen új megközelítés a strukturált nukleozid/nukleotid terápia-megszakítás, amit olyan betegeknél alkalmaznak, akik már néhány éve szednek valamilyen NA-készítményt. A krónikus hepatitisben szenvedő betegek 20-30 százalékánál az immunrendszer képes visszanyerni a teljes kapacitását, amit a krónikus infekció károsított, és hatékonyan tud fellépni a patogénnel szemben, amikor az a gyógyszeres terápia megszakításakor ismét elkezd replikálódni.

Egy 15 beteggel végzett klinikai vizsgálatban ilyen strukturált kezelés-megszakítást értékeltek a kutatók, ami előtt, alatt és után szigorúan monitorozták a betegeket és folyamatosan biológiai mintákat gyűjtöttek. A kutatás célja az immunrendszer azon részeinek feltérképezése volt, amelyek részt tudnak venni a vírussal fertőzött májsejtek felismerésében és eliminálásában.

„Az NA-kezelés megszakítása szignifikáns mértékben fokozza az immunrendszer HBV-ellenes kapacitását, és ez az aktiváció összefüggésben van a betegek tényleges gyógyulásával” – mondta a kutatás vezetője.

„Sok kérdésre kell még választ találnunk, például pontosan azonosítani szeretnénk az immunrendszernek azt a komponensét, ami az NA-terápia megszakítása után a krónikus hepatitis B eliminációjához szükséges, és azokat a betegeknek a szelekcióját is ki kell dolgozni, akik számára előnyös az NA-kezelés megszakítása.”

 

Christine L Zimmer et al. Increased NK Cell Function After Cessation of Long-Term Nucleos(t)ide Analogue Treatment in Chronic Hepatitis B Is Associated With Liver Damage and HBsAg Loss, The Journal of Infectious Diseases (2018). DOI: 10.1093/infdis/jiy097

Hepatitis B virus-specific T cell responses after stopping nucleos(t)ide analogue therapy in HBeAg negative chronic hepatitis B. Journal of Hepatology, online 11 May, 2018, DOI: 10.1016/j.jhep.2018.05.004

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MedicalExpress