Európa-szerte emelkedik a dengue-lázas betegek száma

Egyre nagyobb közegészségügyi problémát jelentenek Európában az invazív szúnyogfajok által behurcolt és terjesztett vírusok.

hirdetés

Korábban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már jelezte, hogy az elmúlt évtizedekben drámaian emelkedett a dengue-lázas esetek száma. Míg 2000-ben globálisan körülbelül félmillió fertőzöttről érkezett jelentés, addig 2019-ben már 5,2 millióról, 2023 eleje óta pedig több mint 6,5 millió dengue-lázas beteget regisztráltak és 7 ezernél is több halálesetet.

Az invazív fajok közé tartozó rovarok – a Magyarországon is azonosított ázsiai tigrisszúnyog, a japán bozótszúnyog és a koreai szúnyog – emberi közreműködéssel: turizmussal és az áruszállítással jutottak el Európába még az 1960-as, '70-es években. Ám míg korábban a hideg telek elpusztították ezeket a rovarokat, addig az utóbbi évtizedekben érzékelhető éghajlatváltozás ideális körülményeket teremtett életben maradásukhoz és szaporodásukhoz.

A dengue-lázon kívül a szúnyogok egyéb, trópusi területeken jellemző betegségeket is terjeszthetnek. Ilyen például az egyiptomi csípőszúnyogok által közvetített, leginkább magas lázzal és ízületi, valamint izomfájdalmakkal járó Chikungunya-láz, az influenzaszerű szimptómákat okozó nyugat-nílusi láz, vagy a Zika-vírus. Utóbbi különösen az anyaméhben fejlődő magzatok számára veszélyes, mert koraszülést, fejlődési rendellenességeket, egyebek mellett idegrendszeri eltéréseket vagy mikrokefáliát okozhat. A 2015-2016-os dél-amerikai zikajárvány idején naponta több tucat mikrokefáliával világra jött újszülöttről érkezett jelentés.

Mivel a dengue-vírusnak négy szerotípusa létezik, hiába esett át valaki a fertőzésen, újból elkaphatja a vírust. A már Magyarországon is elérhető Qdenga vakcina a dengue-vírus mind a négy szerotípusa ellen véd. Négyéves kor felett ajánlják, és a védettség kialakulásához két részoltás szükséges: ezeket 3 hónap különbséggel adják be. A Qdenga rekombináns DNS technológiával, vagyis a DNS molekulák manipulálásával és kombinálásával készülő vakcina.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

mfor