Ismét nőtt a kanyarós esetek száma Magyarországon

Még mindig van olyan korosztály, amelynek tagjai nem lettek beoltva kanyaró ellen, nekik különösen érdemes vigyázni, hová utaznak most, illetve kikkel érintkeznek.

hirdetés

A 12. héten nem jelentettek tömeges, közösségi gastroenteritis-járványt - közölte az NNGYK. A megelőző hetekben több hányással, hasmenéssel járó betegség járványos terjedését jelentették. A védőoltással megelőzhető fertőző betegségek közül egy morbilli - vagyis kanyaró - és két parotitis epidemica - vagyis mumpsz - megbetegedés gyanúját jelentették. Továbbra is terjed Európában, köztük hazánkkal szomszédos országokban a kanyaró és a szamárköhögés.

Az NNGYK korábban azt közölte, hogy a hazai lakosság döntő többsége védett a kanyaró ellen, mely nagyban köszönhető a nagy arányú átoltottságnak. Azt írták, Magyarországon szinte minden 15 hónapos és 11 éves gyereket beoltanak kanyaró ellen, egy-egy korosztályban az átoltottság legalább 98 százalék. Hazai eredetű kanyaró megbetegedés 2002 óta nem fordult elő, és az elmúlt 21 évben a behurcolt, illetve behurcolt fertőzéssel összefüggő esetből összesen 81-et jelentettek. Azt viszont hozzá kell tenni, hogy amíg 2023-ban 5 "behurcolt" eset volt, 2022-ben pedig összesen 6, az NNGYK adatai szerint 2024-ben már az eddig eltelt első 12 hétben volt összesen 9 eset. Azt, hogy hány ilyen importált fertőzés fordul elő, nagyban meghatározza az is, hogy van-e éppen Európában vagy a világon nagyobb járvány egy-egy ilyen betegségből, mint a kanyaró.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

NNGYK