Magyarországon is találtak egy dengue-lázas esetet

A légúti megbetegedések mellett jelentősen terjed a rotavírus és a skarlát is Magyarországon.

hirdetés

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ járványügyi főosztályának 6. heti jelentése szerint 160 rotavírusos esetet regisztráltak február 5-11. közötti időszakban, ami csaknem négyszerese a korábbi öt év ezen a héten jelentett esetszám átlagának (46). Még rosszabb a kép, ha az idén regisztrált összes rotavírusos esetet (1051) hasonlítjuk össze az előző öt év hasonló időszakban mért átlagos esetszámmal (224).

Csaknem háromszor annyi skarlátos esetet találtak a járványügyi szakemberek 6. héten (232), mint ez előző évek 6. hetének átlagában (80). Az összes eddigi eset (1573) is azt igazolja, hogy az előző öt évhez képest (medián 489) kiugróan magas az idei skarlátos fertőzésszám.

Az NNKGY heti jelentése kitér a tömeges, közösségi gastroenteritis-járványokra is. Eszerint két két ilyenről érkezett jelentés.

Egy Borsod megyei általános iskolában 2024. január 23. és február 7. között (exponáltak száma: 331 fő) 66 tanulót érintő, hányás, hasmenés, néhány esetben hőemelkedés, láz, hasi fájdalom tünetekkel zajló, valószínűsíthetően virális járvány zajlott. A betegek 24 - 48 óra alatt tünetmentessé váltak, mintavételezésre nem került sor. A fertőzés terjedése feltételezhetően közvetlen kontaktus útján történt.

Egy Baranya vármegyei idősek otthonában 2024. február 1-től kezdődően 37 fő enterális megbetegedését jelentették (exponáltak száma: 95 fő). A vezető klinikai tünetek hányás és hasmenés voltak, kórházi ellátás egy beteg esetében sem vált szükségessé. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok a calicivírus kóroki szerepét igazolták. Az otthonban végzett járványügyi vizsgálat után a járvány tovább terjedésének megakadályozása érdekében a szükséges intézkedéseket megtették. A helyszíni vizsgálat alapján az étel eredet nem valószínűsíthető, a fertőzés terjedése feltételezhetően közvetlen kontaktus útján történt.

A járványügyi központ jelentése szerint a 6. héten egy importált eredetű vírusos vérzéses láz megbetegedés is nyilvántartásba került. A Budapesten élő, 29 éves magyar férfibeteg a betegség lappangási idejében Thaiföldön tartózkodott és ott fertőződött meg. A tünetek magas láz és végtagfájdalom voltak. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok a Dengue vírus kóroki szerepét igazolták.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

NNGYK