Kanyaró, szamárköhögés és vírusos vérzéses láz is terjed

A héten két importált vírusos vérzéses láz megbetegedést diagnosztizáltak. A vizsgálatok mindkét esetben a Dengue vírus kóroki szerepét igazolták.

hirdetés

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) közölte a 13. heti adatokat a fertőző megbetegedésekről. A 2024. március 25. és 31. közötti időszakban egy tömeges, közösségi gastroenteritis-járványt jelentettek. Az adatok szerint ismét előfordult kanyaró, szamárköhögés és vírusos vérzéses láz is. A védőoltással megelőzhető fertőző betegségek közül három morbilli (kanyaró) és egy pertussis (szamárköhögés) megbetegedés gyanúját jelentették - közölte az NNGYK.

Bács-Kiskun vármegyében egy kanyaró elleni védőoltásban nem részesült, 2 éves román állampolgárságú gyermek, továbbá egy 34 éves magyar nő és 44 éves magyar férfi (mindketten életkoruknak megfelelően két kanyaró elleni védőoltásban részesültek) betegedett meg kiütéssel járó tünetekkel. Mindhárom megbetegedés a 11. heti tájékoztatóban ismertetett, Romániából importált igazolt kanyarós beteggel hozható kapcsolatba.

A héten két importált vírusos vérzéses láz megbetegedést diagnosztizáltak. Egy Zala vármegyei 60 éves férfi a betegség inkubációs ideje alatt a Franciaországhoz tartozó Karib-tengeri Martinique szigeten tartózkodott, és ott fertőződött meg. Egy 42 éves Győr-Moson- Sopron vármegyében élő férfi a lappangási idő alatt Venezuelában járt és ott akvirálta a fertőzést. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok mindkét esetben a Dengue vírus kóroki szerepét igazolták.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

NNGYK