Trópusi szúnyogok által okozott járványok veszélyeztetik Európa lakosságát

A dengue-láz a világ leggyorsabban terjedő, szúnyogok által terjesztett vírusos betegsége lett, és Európában is jelen van.

hirdetés

Rachel Lowe professzor, aki a barcelonai Szuperszámítógép Központ globális egészségügyi ellenálló képességével foglalkozó csoportját vezeti, azt mondta az Európai Klinikai Mikrobiológiai és Fertőző Betegségek Társaságának barcelonai világkongresszusán, hogy a világnak fel kell készülnie a szúnyogok által terjesztett betegségek meredek felfutására.

„Az éghajlatváltozás miatti globális felmelegedés azt jelenti, hogy a maláriát és a dengue-lázat hordozó és terjesztő kórokozók több régióban találhatnak otthonra, és a járványok olyan területeken fordulnak elő, ahol az emberek immunológiailag kitettek, és a közegészségügyi rendszerek felkészületlenek” mondta a kutató, aki egyre gyakoribban előforduló és egyre nehezebben kezelhető járványokra számít. A betegségek terjedésének az egyre hosszabb meleg évszakok kedveznek. Az éjszakai fagy elpusztítja a szúnyogok petéit és lárváit, de az ilyen napokból több régióban egyre kevesebb van, így a dengue-láz a világ leggyorsabban terjedő, szúnyogok által terjesztett vírusos betegsége lett, és Európában is jelen van. Nemrég a Pécsi Tudományegyetem is jelezte, hogy Magyarországon hosszabb lett a szúnyogszezon, több csípőszúnyogfaj temperált környezetet talál az átteleléshez, és egészen októberig jelen vannak. A dengule-lázat terjesztő ázsiai tigrisszúnyog (Aedes albopictus) 2023-ig 13 európai országban honosodott meg: Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Máltán, Monacóban, San Marinóban, Gibraltárban, Liechtensteinben, Svájcban, Németországban, Ausztriában, Görögországban és Portugáliában.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

telex