Dengue-láz miatt hirdettek vészhelyzetet Brazíliában

Brazíliában több államban egészségügyi vészhelyzetet hirdettek a dengue-láz eseteinek hirtelen megnövekedése miatt - közölte az MTI néhány nappal a karnevál kezdete előtt.

hirdetés

Az esemény szervezői úgy vélik, hogy az egészségügyi vészhelyzet nem fogja befolyásolni a február 9-től 14-ig tartó karneváli ünnepségeket. Rio de Janeiro városának vezetése tíz új egészségügyi központ megnyitásáról és egy vészhelyzeti működési központ létrehozásáról tett bejelentést, amint azt a cikk említi.

Az év eleje óta több mint tízezer dengue-láz esetet regisztráltak, ez az adat majdnem a tavalyi év teljes esetszámának a felét teszi ki, ami 23 ezer megerősített eset volt. Vészhelyzetet kiáltottak ki Acre, Minas Gerais, Goias államokban és a szövetségi kerületben, Brazília városában is, ahol a brazil légierő egy 60 ágyas tábori kórházat nyitott meg hétfőn.

A légierő dandártábornoka, Marcelo Kanitz Damascene elmondta, hogy a dengue-láz eseteinek körülbelül 20 százaléka a szövetségi kerületben fordul elő. A betegség sok esetben nem mutat tüneteket, ami azt jelenti, hogy a ténylegesen fertőzöttek száma valószínűleg jóval magasabb a jelentett eseteknél. A láz, izomgörcsök és ízületi fájdalmak a dengue-láz tipikus tünetei közé tartoznak, és a súlyos esetek körülbelül egy százaléka halálos kimenetelű.

A WHO korábban figyelmeztetett, hogy a klímaváltozás miatt a jövőben egyre több embert érinthetnek a szúnyogok által terjesztett betegségek.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MTI