Világszerte terjedő kolerajárvány - új adatok a WHO-tól

A 2022-es évre vonatkozó, teljes körű kolerastatisztikák szerint - melyeket a WHO 2023. szeptember 22-én tett közzé - a világ számos részén drámaian emelkedett a kolera-esetszám, s ez aggodalomra ad okot a nemzetközi egészségügyi közösségben.

hirdetés

A koleraesetek drasztikus növekedése 2022-ben

Az új adatok szerint 2022-ben a WHO-hoz bejelentett koleraesetek száma több mint kétszerese volt annak, amit 2021-ben regisztráltak. Negyvennégy ország jelentett kolera eseteket, ami 25%-os növekedést jelent az előző évhez képest.

Nagyobb járványok

Nem csupán több járvány keletkezett, hanem azok mérete is megnőtt. Hét ország - Afganisztán, Kamerun, Kongói Demokratikus Köztársaság, Malawi, Nigéria, Szomália, Szíriai Arab Köztársaság - több mint 10 000 gyanított és megerősített esetet jelentett. Minél nagyobb a járvány, annál nehezebb lehet ellenőrzés alá vonni azt.

A környezeti faktorok szerepe

A kolera egy akut bélfertőzés, amely a Vibrio cholerae baktériummal szennyezett élelmiszer és víz útján terjed. Szorosan kapcsolódik az elégtelen víz- és szennyvízelvezetéshez, amelyet elsősorban a fejletlenség, a szegénység okoz. A klímaváltozás is szerepet játszik ebben, mivel az extrém időjárási események, mint árvizek, aszályok és ciklonok új járványokat okoznak és súlyosbítják a meglévőket.

A járvány folytatódni fog 2023-ban

A 2023-as adatok szerint a globális járvány továbbra is folytatódik. Húsznnégy ország számol be jelenleg aktív járványokról, néhány ország súlyos krízis közepén van.

Kihívások az ellátásban

A kolera elleni védőoltások iránti megnövekedett kereslet kihívást jelent a világjárvány elleni küzdelemben. 2022 októbere óta az International Coordinating Group (ICG) - az oltóanyagok sürgősségi ellátását kezelő testület - felfüggesztette a standard kétadagos oltási rendszert, helyette egyadagos rendszert alkalmaz.

A WHO 160,4 millió amerikai dollárt kért a nemzetközi közösségtől és különböző forrásoktól (beleértve kormányokat, nemzetközi szervezeteket és adományozókat) azért, hogy egy globális stratégiai választervet tudjanak felállítani a járvány kezelésére. Emellett az WHO sürgősségi tartalékalapjából 2022-ben és 2023-ban 16,6 millió amerikai dollárt szabadítottak fel. Ez az összeg arra szolgál, hogy a WHO és más szervezetek támogathassák a kolera járványokkal érintett területeket, segítséget nyújtsanak az érintett embereknek, és próbálják megfékezni a betegség terjedését.

 

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

ww.who.int