Az eddigi legnagyobb tanulmány a Covid-19 vakcinák biztonságosságáról

Az eddigi legnagyobb globális vakcinabiztonsági tanulmány szerint, amely közel százmillió ember adatait értékelte, a vizsgált Covid-19 vakcinák (Comirnaty, Spikevax és Vaxzevria) alkalmazásával összefüggésben kismértékű növekedést mutattak a neurológiai, hematológiai és kardiovaszkuláris események.

hirdetés

Röviddel a Covid-19 vakcinák 2020-as bevezetése után a „Safety Platform for Emergency vACcines” (SPEAC) összeállított egy listát az oltás utáni potenciálisan kritikus eseményekről, hogy értékelje a vakcinák biztonságosságát. Ez a lista volt az alapja egy globális retrospektív megfigyelési tanulmánynak, amely közel százmillió embert érintett. Egy nemzetközi kutatócsoport az Observed-versus-Expected elemzés (OE-elemzés) alapján vizsgált 13 neurológiai, hematológiai és kardiológiai betegséget, hogy megállapítsa, vajon a Covid-19 vakcinák beadása növeli-e ezeknek a betegségeknek a kockázatát.

A tanulmány az mRNA vakcinák utáni myocarditis és pericarditis, valamint a vírusos vektorvakcinák utáni Guillain-Barré szindróma és az agyi vénás sinus thrombosis már korábban megalapozott biztonsági jelzéseit azonosította. A tanulmány eredményeit a Vaccines szakfolyóiratban tették közzé, ahol az adatok a Global Vaccine Data Network (GVDN) interaktív dashboardjain keresztül érhetők el.

Kutatási projekt: globális Covid-19 vakcina biztonsági elemzés

Az elmúlt három év során világszerte több mint 13,5 milliárd adag Covid-19 vakcina került beadásra, aminek köszönhetően Európában önmagában több mint egy millió életet sikerült megmenteni. Ennek ellenére a beoltottak kis százaléka károkat szenvedett az oltások következtében, ami ismételten vitát váltott ki a hasznuk és kockázataik kapcsán.

Egy nemzetközi kutatócsoport most 10 együttműködő intézményből 8 országban 99 068 901 személy adatait értékelte ki, akiket Argentínában, Ausztráliában, Kanadában, Dániában, Finnországban, Franciaországban, Új-Zélandon és Skóciában oltottak be Covid-19 ellen. Ezek az országok részt vesznek a „Global Covid Vaccine Safety Project” (GCoVS) projektben, amit az amerikai egészségügyi hatóság (Centers for Disease Control and Prevention [CDC]) finanszíroz.

Kristýna Faksová, a tanulmány fő szerzője, a Koppenhágai Statens Serum Institut epidemiológiai kutatások osztályának vezetője Dániában, az adatok összegyűjtésének és egy egységes protokoll kialakításának fontosságát hangsúlyozza a GVDN által.

„A tanulmányban részt vevő populáció mérete lehetővé tette, hogy ritka, potenciális biztonsági jelzéseket azonosítsunk a vakcinák alkalmazásával összefüggésben“, magyarázza. „Egyetlen helyszín vagy régió valószínűleg nem rendelkezik elegendő nagy populációval ahhoz, hogy nagyon ritka jelzéseket felismerjen.“

Fókusz 13 konkrét, különös érdeklődésre számot tartó kedvezőtlen esemény (AESI) elemzésén

A tanulmány kizárólag azoknak a Covid-19 vakcináknak az adatait elemezte, amelyeket a vizsgált országokban a leggyakrabban használtak: a BioNTech/Pfizer Comirnaty® (BNT162b2), a Moderna Spikevax® (mRNA-1273) és az Oxford/AstraZeneca Vaxzevria® (ChAdOx1) vakcinái.

A kutatócsoport 13 konkrét, különös érdeklődésre számot tartó kedvezőtlen eseményre (AESI) koncentrált. Ide tartoztak neurológiai betegségek, mint a Guillain-Barré-szindróma, a transzverzális myelitis (TM), az arcidegbénulás (Bell-paresis), az akut disszeminált encephalomyelitis (ADEM) és a görcsrohamok.

A hematológiai események közé tartozott az agyi vénás sinus thrombosis (CVST), a splanchnikus véna thrombosis (SVT) és a tüdőembólia (PE). A thrombocytopenia és az immunthrombocytopenia (ITP) biztonsági jelzésekként kerültek előtérbe, tekintettel a thrombocytopeniás thrombosis (TTS)-sal és az ITP-vel kapcsolatos jelentett esetekre.

Kardiovaszkuláris területen a myocarditis és pericarditis eseteit vizsgálták. A kockázatokat minden egyes eseményre külön-külön, az észlelt és elvárt értékek (OE-arány) viszonylatában értékelték.

Neurológiai események

A kutatók statisztikailag szignifikáns növekedést állapítottak meg a Guillain-Barré-szindróma eseteiben 42 napon belül az első Vaxzevria-oltás után, amit az mRNA-vakcináknál nem figyeltek meg. A betegség háttérincidenciáján alapulva a várt 76 esettel szemben 190 eseményt regisztráltak (OE-arány 2,49).

A Vaxzevria első adagjának beadása után statisztikailag szignifikáns különbségeket találtak a transzverzális myelitis (OE-arány 1,91) és az akut disszeminált encephalomyelitis (2,23) tekintetében.

A Comirnaty és a Spikevax első adagja után a vártnál gyakrabban figyeltek meg arcidegbénulást (1,05, ill. 1,25), továbbá, magasabb OE-arányokat azonosítottak lázas görcsrohamok esetében a Spikevax első és második adagja után (1,36, illetve 1,44). Generalizált rohamok gyakoribbak voltak a Spikevax első adagja (1,15) és a Comirnaty negyedik adagja (1,09) után. Ezek az eredmények azonban nem érték el az oltás utáni prioritásos biztonsági jelzés küszöbét.

Hematológiai események

Az agyi vénás sinus thrombosis esetében a várthoz képest megfigyelt események (OE) aránya a Vaxzevria első adagját követő 42 napon belül 3,23 volt, ami elérte a biztonságossági jelzés küszöbértékét. Míg 21 eseményre számítottak, valójában 69 eseményt regisztráltak. Ezért több ország is kivonta a Vaxzevria vakcinát a Covid-19 oltási programjából, vagy korhatár-függő korlátozásokat vezettek be. A Comirnaty vakcinával végzett oltást követően az OE arány a CVST esetében az első adag után 1,49, a második adag után 1,25 volt.

Hasonlóképpen, a kutatók növekedett OE arányokat állapítottak meg a splanchnikus vénás thrombosisok esetében:

  • a Comirnaty első adagja után (1,25) és a Spikevax első adagja után (1,23)
  • a Spikevax második adagja után (1,17)
  • a Comirnaty negyedik adagja után (1,30) és a Spikevax negyedik adagja után (1,53)

Ezek az eredmények nem érték el az oltás utáni biztonságossági küszöbértéket.

A thrombocytopenia esetében emelkedett OE arányokat találtak a Vaxzevria első adagja (1,07), a Comirnaty első adagja (1,11) és a Spikevax első adagja (1,33) után, valamint a Vaxzevria harmadik adagja után (1,95).

A Vaxzevria első adagja (1,40) és a Comirnaty első adagja (1,08) után növekedett OE arányt találtak immunthrombocytopenia esetében.

A tüdőembóliák esetében az OE arányok a Vaxzevria első adagjai (1,20), a Comirnaty első adagjai (1,29) és a Spikevax első adagjai (1,33), valamint a Vaxzevria harmadik adagja után (1,88) emelkedettek voltak.

Kardiovaszkuláris események

A legmagasabb megfigyelthez-képest-elvárt arányt (OE arány) a Spikevax első és második adagja után figyeltek meg 3,48, ill. 6,10 értékekkel, míg a Spikevax harmadik adagja után az OE arány 2,01 volt myocarditis vonatkozásában. Hasonlóképpen, pericarditis esetében az OE arány elérte a biztonságossági küszöbértéket egy első és negyedik adag Spikevax után 1,74, ill. 2,64, az OE arányokkal.

Harmadik adag Vaxzevria után is megfigyeltek emelkedett OE arányt (6,91), ami elérte a biztonságossági küszöbértéket. Az összesített OE arányok a pericarditisre vonatkozóan az említett három vakcina összes adagja után megemelkedtek.

Haszon és kockázat a Covid-19 vakcinák esetében: bonyolult egyensúly

A tanulmány széleskörű adatbázist értékelt és megerősítette azokat a már ismert biztonsági jelzéseket, amelyek a Covid-19 vakcinák megfelelő szakmai információiban szerepelnek. Összefoglalva, az adatok statisztikailag jelentős OE arányokat mutatnak a Guillain-Barré-szindróma, a transzverzális myelitis, az akut disszeminált encephalomyelitis (ADEM) és az agyi vénás sinus thrombosis (CVST) esetében a Vaxzevria első adagjának beadása után, valamint pericarditis esetében a Vaxzevria harmadik adagja után.

Ezenkívül statisztikailag szignifikánsan megnövekedett OE arányokat állapítottak meg myocarditis esetében a Comirnaty és a Spikevax mRNA vakcinák első, második és harmadik adagjának beadása után. A Spikevax vakcina első és negyedik adagjának beadása után megnövekedett OE arányokat regisztráltak perikarditis esetében, amelyek átlépték a biztonságossági jelzés küszöbét.

Haszon és kockázat - „Mindkettő igaz lehet“, mondta Dr. Harlan Krumholz, a tanulmány fő szerzője és a Yale New Haven Hospital Center for Outcomes Research and Evaluation igazgatója. A Covid-19 vakcinák „milliók életét mentették meg, de lehetnek kis számban, akiket negatívan érintett“.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Faksova, K. et al. (2024): COVID-19 vaccines and adverse events of special interest: A multinational Global Vaccine Data Network (GVDN) cohort study of 99 million vaccinated individuals. Vaccine, DOI: 10.1016/j.vaccine.2024.01.100.