Az EU engedélyezte a chikungunya-láz elleni oltóanyag alkalmazását

A chikungunya ellen, mely már megjelent a kontinensen is, ez idáig nem volt engedélyezett oltóanyag az Európai Unióban.

hirdetés

Az Európai Bizottság engedélyezte a Ixchiq nevű, a chikungunya-láz elleni oltóanyag alkalmazását az Európai Unióban; az Ixchiq az első olyan oltóanyag lehet az EU-ban, amely védelmet nyújt a 18 éves és annál idősebb felnőtteknek a betegség ellen - jelentette be a brüsszeli testület pénteken.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű Európai Gyógyszerügynökség (EMA) május végén javasolta az oltóanyag uniós használatára vonatkozó engedély megadását, indoklása szerint ugyanis a három befejezett, 3610 résztvevővel és 6 hónapos utánkövetéssel végzett klinikai vizsgálat összesített adatai szerint a vakcina alkalmas a chikungunya elleni védekezésre.

A chikungunya, más néven chikungunya-láz vírusos betegség, amelyet az azonos nevű vírus (CHIKV) okoz. A vírust fertőzött szúnyogok, elsősorban az egyiptomi csípőszúnyog és az ázsiai tigrisszúnyog terjeszti. A CHIKV-fertőzés elsősorban a trópusokon és a szubtrópusokon élő embereket érinti. Az EU-ban feljegyzett esetek többsége olyan utazókat érintett, akik Európán kívül fertőződtek meg. A fertőzött szúnyogok éghajlatváltozás miatti elterjedése azonban a chikungunya megjelenéséhez vezethet a világnak a vírustól eddig megkímélt régióiban is. A chikungunya ellen ez idáig nem volt engedélyezett oltóanyag az Európai Unióban.

Az Ixchiq forgalomba hozatalának európai uniós kérelmezője a Valneva Austria GmbH osztrák vakcinagyártó vállalat. Az EMA javaslata szerint az oltóanyagot egyszeri adagban kell beadni a 18 évesnél idősebbek számára.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MTI