Az mRNS-technológia a rákterápiában és más gyógyítási területeken

A koronavírus-oltások által bejáratott irány belátható időn belül forradalmi áttöréseket hozhat majd az orvostudományban.

hirdetés

A koronavírus elleni küzdelemben áttörést jelentettek az mRNS-alapú vakcinák, amelyek úgy védenek a fertőzés ellen, hogy nem juttatnak vírust a szervezetbe. A módszert – könnyű belátni – elméletileg más vírusfertőzések esetén is fel lehet használni. Így a közvélemény számára sem volt nagy meglepetés, amikor szóba került az első kombinált influenza- és koronavírus-oltás előállítása. Ugyanilyen elven alapul például a légúti óriássejtes vírus, az RSV elleni mRNS-alapú oltás is kidolgozása is - emlékeztet Kiss Mónika, a Prestige Financial Zrt. vezető stratégiai tanácsadója a vg.hu-n megjelent írásában.

Nagyobb sajtóvisszahangot és tőzsdei reakciót váltott ki azonban néhány hete a Merck és a Moderna bejelentése. Eszerint a Moderna kísérleti melanoma elleni vakcinájának és a Merck Keytruda immunterápiájának kombinációja 44 százalékkal csökkentette a bőrrák kiújulásának vagy a halálnak a kockázatát a Keytruda önmagában történő alkalmazásához képest. Ez az első gyakorlati áttörés, amely kimutatta, hogy az mRNS-vakcinatechnológia kombinálása más gyógyszerrel valóban csökkenti a halálozási és kiújulási rátát, és a mellékhatások tolerálhatók. A Moderna-részvény a hírre 20 százalék feletti ralival reagált, és jól teljesítettek a versenytársak, így a BioNTech is. A BioNTech alapítóinak októberi nyilatkozata szerint 2030-ra lehetséges a rák kezelésére szolgáló vakcinák tömeges megjelenése.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

vg