Elfogyhatnak itthon a legkorszerűbb vakcinák

Az akár a munkahelyük által kötelezett, akár magukat meggyőző új oltottaknak eleve két adag kell, és a harmadik oltás is felfutásban van még.

Az utolsó előtti Pfizer-szállítmány érkezhetett a héten Magyarországra. Valóban úgy tűnik, hogy jövő héten még jön 240 ezer adag, és ezzel a Pfizer készre jelentheti a 10,8 milliós megrendelést. Folytatás nincs, mert az újabb közös európai uniós beszerzésből a magyar kormány – a tagállamok közül egyedül – kiszállt májusban - emlékeztetett a 444.hu.

Múlt hétig az ECDC adatai szerint 26,2 millió adag vakcina érkezett Magyarországra. Ennek kevesebb mint felét, 13,46 millió adagot adtak be. Az EU-tagországok közül csak a nagyon alacsony oltottságú Bulgáriában használták fel rosszabb arányban a megvásárolt vakcinákat (40,4 százalék). A 48,6 százalékos magyar arányhoz hasonló a lengyelek 48,8 százaléka, akik nem vettek keleti vakcinákat.Csakhogy ez a bőség viszonylag hamar véget érhet - figyelmeztet a lap, mivel közben beütött a delta variáns, kiderült, hogy a 60 százalékhoz közeli oltottsági arány messze nem elég a nyájimmunitáshoz, ezt jelentősen kellene növelni. Emellett a harmadik oltás is égetően szükségessé vált, miután kiderült, hogy a vakcinák hatékonysága erősen megkopik 4-6 hónap után. Majd lejjebb ment az olthatók korhatára is 11 évre.

Az akár a munkahelyük által kötelezett, akár magukat meggyőző új oltottaknak eleve két adag kell, és a harmadik oltás is felfutásban van még. (Két oltást 5,78 millióan kaptak eddig. Ennyien jó eséllyel nem fogják beadatni maguknak a harmadikat, de a megerősítő oltások száma a mostani 1,6 millióról még bőven feljebb megy. Ezt most naponta 34 ezren adatják be maguknak.) És ha például tényleg meg kell ismételni az oltásokat félévente, akkor jövő év elején el kell kezdeni beadni a negyedik adagot.Közben a régebbi készletek szavatossága is lejár. (Van, amit kölcsönadtunk, főleg a közeli lejáratúakból. Ezeket elvileg visszakapjuk frissebb gyártásúakból.)

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: 444.hu.